Un projecte de l'IMEDEA (CSIC-UIB) ha estat seleccionat pel Human Frontier Science Program

(Contenido en el idioma por defecto)

La iniciativa rebrà prop d’1,5 milions d’euros per investigar la comunicació dels microbis marins a través de la llum. 

Un projecte amb participació de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB) ha estat seleccionat per rebre finançament del Human Frontier Science Program (HFSP), un programa internacional que finança iniciatives de recerca bàsica en ciències de la vida «vertaderament pioneres i d’avantguarda».

El projecte seleccionat rebrà prop d'1,5 milions d'euros per investigar un aspecte poc conegut del món microbià marí: la comunicació a través de la llum. Hi participa un equip de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA CSIC-UIB) en col·laboració amb científics de la Universitat Toulouse III (França), l'Associació Biològica Marina del Regne Unit (Plymouth) i del Clúster de Canvi Climàtic de la Universitat de Tecnologia de Sidney a Austràlia.

Per a l'investigador Idan Tuval, de l'IMEDEA (CSIC-UIB), «aquesta investigació servirà per intentar desentranyar el llenguatge lumínic entre microorganismes de diferents espècies». Utilitzant tecnologies d'avantguarda, com la microfluídica i la síntesi de nanopartícules emissores de llum, el projecte durà a terme els primers experiments controlats dissenyats específicament per investigar la comunicació lumínica entre espècies microbianes marines diferents.

«Si es confirma la hipòtesi que els microorganismes utilitzen la llum per comunicar-se, aquesta troballa podria canviar la nostra comprensió de les interaccions fonamentals que regeixen la base dels ecosistemes marins, i tenir implicacions àmplies en camps aplicats de la biologia cel·lular», destaca Tuval.

Font: CSIC 

Fecha de publicación: 23/10/2024