Un projecte amb participació de la UIB guanya el premi LIFE 2021 al millor projecte de medi ambient de la Comissió Europea

(Contenido en el idioma por defecto)

El grup de recerca en Construccions Arquitectòniques i Enginyeria de l’Edificació de la UIB va determinar la capacitat aïllant de la posidònia a les cobertes d’una promoció d’habitatge públic de l’IBAVI en el marc del projecte Life Reusing Posidonia 

El projecte Life Reusing Posidònia ha resultat guanyador de la 15a edició dels premis LIFE, corresponent a 2021, que atorga la Unió Europea, en la categoria de medi ambient. Aquest projecte consisteix en la construcció i monitoratge del funcionament de 14 habitatges de protecció pública en règim de lloguer promoguts per l'IBAVI a Sant Ferran, Formentera. L’objectiu era demostrar la viabilitat de decréixer en consum de recursos i créixer en confort mitjançant  la utilització de sistemes constructius de baix impacte ambiental que redueixen els efectes col·laterals dels models productius actuals. A més de dissenyar un edifici de consum gairebé nul, es va prioritzar tant com fos possible la utilització de materials ecològics locals.

La Universitat de les Illes Balears, a través del grup de recerca en Construccions Arquitectòniques i Enginyeria de l’Edificació, va col·laborar en aquest projecte. La col·laboració es va iniciar el novembre de 2012, sobre la base d’un conveni de col·laboració entre l'IBAVI i la UIB, a partir del qual es va poder determinar la transmitància tèrmica de la solució d'aïllament tèrmic amb posidònia a les cobertes dels edificis (eix estratègic del projecte).

Fruit d’aquesta col·laboració també és l'article «Posidonia oceanica as thermal insulation: Determination of the minimum bulk density, according to project specifications, for its use as a building solution on a flat roof» (Carmona, C.; Horrach, G.; Forteza, F.; Muñoz, J.; Oliver, C.), elaborat per alguns membres del grup de recerca juntament amb l'arquitecte Carles Oliver, autor del projecte guanyador.

Els guardons, que des de la mateixa organització defineixen com a «Green Oscars», reconeixen els 15 projectes LIFE finalitzats el 2020 més innovadors, inspiradors i eficaços en tres categories: acció climàtica, protecció de la natura i medi ambient; és en aquesta darrera que la promoció de l’IBAVI ha resultat guanyadora.

El projecte Life Reusing Posidonia ja va ser mereixedor del premi FAD d’arquitectura 2018.

Notícies relacionades

Fecha de publicación: 03/06/2021