Premi a la tesi doctoral de Francisco Salvà Serra

(Contenido en el idioma por defecto)

La Societat Espanyola de Microbiologia l’ha guardonat amb el Premi d’Investigació en Taxonomia, Filogènia i Diversitat a la millor tesi doctoral de l’especialitat.

La Societat Espanyola de Microbiologia ha atorgat el Premi d’Investigació en Taxonomia, Filogènia i Diversitat a la millor tesi doctoral al doctor Francisco Salvà Serra. El guardó li ha estat lliurat en el marc de la XX Reunió del Grup de Taxonomia, Filogènia i Biodiversitat (TAXON XX), que ha tingut lloc a la Universitat de Salamanca del 26 al 28 de setembre.

La tesi doctoral guardonada va ser defensada a la Universitat de les Illes Balears el juliol de 2023, amb el títol Bacterial whole-genome sequencing for establishment of reference sequences, comparative genomics, biomarker discovery and characterization of novel taxa, sota la direcció del doctor Antoni Bennasar Figueras, professor del Departament de Biologia i degà de la Facultat de Medicina de la UIB; el Dr. Edward R. B. Moore, director de la Col·lecció de Cultius de la Universitat de Gotemburg (Suècia), i la doctora Hedvig E. Jakobsson, cap de l’àrea de Medicina de l’Hospital Södra Älvsborg (Suècia).

Seqüenciant el genoma de bacteris d’interès per a la salut

Aquesta tesi investiga com la seqüenciació d'ADN permet comprendre més bé els bacteris, organismes que han colonitzat gairebé tots els ambients del planeta i que afecten molts aspectes de la vida a la Terra. Entendre el seu ADN ens ajuda a identificar característiques crucials, com gens de resistència a antibiòtics o la seva capacitat per causar malalties.

En l'estudi es varen seqüenciar genomes de tres grups de bacteris: Stutzerimonas balearica, un bacteri ambiental amb la capacitat de degradar certs compostos derivats del petroli; el gènere Streptococcus, que inclou espècies patògenes com Streptococcus pneumoniae, i la família Enterobacteriaceae, que conté patògens especialment resistents als antibiòtics. A més d'analitzar els seus genomes, es va treballar en la qualitat de les dades genòmiques disponibles en bases públiques, i es va alertar sobre errors que poden afectar estudis o diagnòstics clínics.

Fruit de l’estudi, es va desxifrar la diversitat genòmica de Stutzerimonas balearica, a la vegada que se’n varen determinar els hàbitats i el potencial per degradar compostos aromàtics.

També es va aconseguir identificar un gen biomarcador per a Streptococcus pneumoniae, patogen que causa la mort de més de 680.000 persones cada any, i es va dissenyar un test de PCR que permet diferenciar aquesta espècie d’altres espècies similars però que normalment no causen malaltia.

La seqüenciació d’un aïllat clínic de la família Enterobacteriaceae va permetre descobrir un nou gènere i espècie que conté una nova variant funcional d’un gen de resistència als antibiòtics.

Aquest treball ha generat vuit publicacions científiques i exemplifica com els avenços en la seqüenciació d'ADN d'alt rendiment han revolucionat la microbiologia i ofereixen noves oportunitats per a la recerca i les aplicacions clíniques.

Els estudis es varen realitzar en col·laboració amb investigadors de centres de recerca de Noruega, el Regne Unit, Irlanda, Dinamarca, Chile, Suècia i Espanya, en el marc del programa de doctorat en Microbiologia Ambiental i Biomèdica de la UIB i durant l’estada de l’investigador a la Col·lecció de Cultius de la Universitat de Gotemburg, on va estar contractat entre 2015 i 2023. En l’actualitat, Francisco Salvà Serra treballa com a investigador microbiòleg a Research Institutes of Sweden (RISE), el principal institut de recerca de Suècia.

Fitxa de la tesi doctoral

  • Doctorand: Francisco Salvà Serra
  • Títol: Bacterial whole-genome sequencing for establishment of reference sequences, comparative genomics, biomarker discovery and characterization of novel taxa
  • Directors: Antoni Bennasar Figueras, Edward R. B. Moore i Hedvig Engström Jakobsson
  • Programa de doctorat: Microbiologia Ambiental i Biomèdica 

Fecha de publicación: 01/10/2024

Con la colaboración de:

 Gobierno de España. Ministerio de Ciencia e Innovación. FECYT Innovación