«Pedres dins teu»: una exposició divulgativa per fomentar la prevenció de la litiasi renal

(Contenido en el idioma por defecto)

La mostra inclou imatges microscòpiques de gran bellesa per difondre el coneixement que ha acumulat durant més de 30 anys el Laboratori d’Investigació en Litiasi Renal de la Universitat de les Illes Balears. 

L’exposició es podrà visitar del 29 de maig al 9 de juny al CaixaFòrum de Palma. 

Pedres dins teu. Una mirada a la bellesa del coneixement per fomentar la prevenció de la litiasi renal és una exposició divulgativa que resumeix el resultat de tres dècades de recerca del Laboratori d’Investigació en Litiasi Renal de la Universitat de les Illes Balears.

A través d’un recull d’imatges microscòpiques de gran bellesa, la mostra dona a conèixer els 10 tipus de càlculs renals més freqüents i les causes que els generen, però també les recomanacions bàsiques que poden ajudar a prevenir-los per evitar el dolor del còlic nefrític.

L’exposició es podrà visitar del 29 de maig al 9 de juny al CaixaFòrum Palma, i l’ha organitzat el Club de Roma – Illes Balears amb la col·laboració de la Fundació CaixaBank i la Universitat de les Illes Balears.

L’exposició s’inaugurarà el dimarts, 28 de maig, a les 18.30 hores, al CaixaFòrum Palma. El doctor Fèlix Grases, catedràtic de la Universitat de les Illes Balears i impulsor del Laboratori d’Investigació en Litiasi Renal de la UIB, impartirà la xerrada «37 anys d'investigació translacional amb litiasi renal», amb la presentació del senyor José Francisco Conrado de Villalonga. Hi assistiran el Rector de la UIB, doctor Jaume Carot, i la consellera de Salut, Manuela García.

Litiasi

Una de cada 10 persones tindrà pedres al ronyó almenys un cop al llarg de la vida. Aquesta malaltia, la litiasi renal, és temuda pels episodis de dolor intens que pot arribar a causar i que molt sovint es repeteixen si no es prenen les mesures de prevenció adequades. Frenar la cristal·lització que generen les pedres és la clau, si se sap com.

Durant més de 30 anys, els investigadors del Laboratori d’Investigació en Litiasi Renal de la Universitat de les Illes Balears, dirigits pel doctor Fèlix Grases, s’han dedicat a ampliar el coneixement d’aquesta patologia, que augmenta any rere any, especialment a causa de la dieta i els hàbits de vida de la població.

La recerca dels investigadors de la UIB ha permès conèixer amb detall com es formen els càlculs renals, però també com es poden evitar. Gràcies a la seva tasca, sabem que l’aigua del grifó no provoca pedres, i que menjar llegums a bastament redueix la probabilitat de patir-ne. També sabem que no totes les pedres són iguals i que la diversitat de causes que les provoquen fa necessaris tractaments mèdics específics per a cada cas.  

Fecha del evento: 28/05/2024

Fecha de publicación: 24/05/2024

Con la colaboración de:

 Gobierno de España. Ministerio de Ciencia e Innovación. FECYT Innovación