L’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat rebrà finançament del Govern de les Illes Balears per dur a terme programes de recerca, formació i mobilitat internacional en el marc del compromís social de la Universitat.
La UIB impartirà un títol propi d’Expert Universitari en Migracions de la Mediterrània i coordinarà el programa Illes Defensores de protecció de dones defensores dels drets humanes.
El Rector de la Universitat de les Illes Balears, doctor Jaume Carot, i la consellera de Famílies i Afers Socials del Govern de les Illes Balears, senyora Catalina Cirer, han signat un conveni instrumental de col·laboració per finançar els programes de l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat (OCDS) de la UIB en l’àmbit de la recerca, la formació i la cogeneració de coneixement sobre cooperació al desenvolupament.
El conveni s’ha signat a Son Lledó el dilluns, 30 de setembre. També hi han assistit la directora general de Cooperació i Immigració, senyora Catalina Albertí; el vicerector de Planificació Estratègica, Internacionalització i Cooperació, doctor Marc Nadal, i la directora de l’OCDS, senyora Ruth Escribano.
Mitjançant aquest conveni, la Conselleria de Famílies i Afers Socials aportarà 225.000 euros perquè l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat de la UIB pugui dur a terme diferents programes de cooperació universitària al desenvolupament.
En l’àmbit de la formació, la novetat més destacada és el títol propi d’Expert Universitari en Migracions a la Mediterrània (15 ECTS), que s’impartirà a la UIB a partir del mes d’octubre. Aquesta proposta formativa abordarà els moviments migratoris en la Mediterrània, amb les Illes Balears com a estudi de cas, així com el Dret i les polítiques d’àmbit europeu, estatal, autonòmic i local que s’hi apliquen. Es planteja des d’un enfocament de drets humans, d’una perspectiva crítica i de noves narratives entorn de la migració i l’asil que generin cohesió social i una ciutadania intercultural i integradora.
A més, es posa en marxa el programa Illes Defensores, un programa del Govern de les Illes Balears que amb coordinació amb la UIB i la Iniciativa Mesoamericana de defensoras de derechos (IM-Defensoras) permet en primer lloc, contribuir a la protecció de dones defensores de drets humans que treballen en contextos de persecució i amenaces, i en segon lloc, sensibilitzar, fer incidència política i promoure una societat a les Illes crítica, responsable i compromesa amb la defensa dels drets humans.
Recerca, formació i mobilitat internacional
En el marc del conveni, també es duran a terme els programes següents:
- Programes de recerca en cooperació al desenvolupament humà sostenible: publicació i difusió de la recerca aplicada al desenvolupament, realització de congressos i estades de treball.
- Programes de cooperació cultural amb països del Sud global.
- Programes de mobilitat internacional: beques de pràctiques i Estades Solidàries.
- Programes de formació en el marc de l’Agenda 2030 i accions d’educació per a la transformació social.
La Universitat de les Illes Balears, a través del Vicerectorat de Planificació Estratègica, Internacionalització i Cooperació i de l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat, dirigeix i coordina les funcions de la cooperació universitària al desenvolupament i impulsa projectes de cooperació al desenvolupament amb universitats de països del Sud global, com també accions d’educació per a la transformació social adreçades a la comunitat universitària envers les desigualtats existents.
La Universitat té la voluntat de contribuir a la tasca que les Illes Balears fan per superar la injustícia ecosocial, i específicament en la generació de les condicions d’una cooperació transformadora de qualitat i eficaç, amb la garantia d’actualització del coneixement científic que la institució universitària pot oferir.
Fecha de publicación: 30/09/2024