El doctor Mateo Valero és nomenat doctor honoris causa per la UIB

(Contenido en el idioma por defecto)

El Consell de Govern ha aprovat el nomenament de l’enginyer en telecomunicacions i director del Barcelona Supercomputing Center - Centre Nacional de Supercomputació

El Consell de Govern de la Universitat de les Illes Balears, reunit en sessió ordinària el dia 5 de novembre de 2024, ha nomenat doctor honoris causa de la UIB el doctor Mateo Valero, director del Barcelona Supercomputing Center - Centre Nacional de Supercomputació, pels seus mèrits científics, socials i de vinculació amb les Illes Balears. La proposta de nomenament l’ha fet el Consell del Departament d’Enginyeria Industrial i Construcció, reunit en sessió ordinària el dia 22 de maig de 2024.

La proposta es fonamenta en el convenciment que «la trajectòria acadèmica del professor Mateo Valero és excel·lent i ell és un referent, per la mirada multidisciplinària i avançada al seu temps de les Ciències de la Computació, i pel lideratge extraordinari en la creació d’un centre i un entorn d’investigació europeu excel·lent, altament productiu i de talla mundial”.

La Universitat de les Illes Balears pot distingir amb el títol de doctor honoris causa aquelles persones que estimi mereixedores d'aquesta distinció per la rellevància en el camp de la investigació o de la docència, o pels coneixements i mèrits destacats en el terreny científic, tecnològic, cultural o humanístic que tinguin repercussió directa o indirecta en les seves activitats docents i d'investigació, o en la cultura de les Illes Balears.

Un conjunt de professors del Departament d’Enginyeria Industrial i Construcció i del Departament de Ciències Matemàtiques i Informàtica mantenen una col·laboració continuada des del 2017 amb el professor Valero i el seu equip per impulsar la recerca i la formació de nous professionals en el camp del disseny de xips, microelectrònica i electrònica centrada en sistemes digitals basats en computadors. En aquest sentit, el professor Valero va contribuir a introduir la Universitat de les Illes Balears en la Xarxa d’Excel·lència Nacional RISC-V.

El títol de doctor honoris causa suposa el reconeixement més preuat, per la Universitat de les Illes Balears, dels mèrits extraordinaris concurrents en el guardonat.

Currículum

Mateo Valero, doctor enginyer de Telecomunicació, és des de 1983 catedràtic de la UPC, de la qual actualment és professor emèrit. Director del Barcelona Supercopmuting Center, ha publicat més de 700 articles i impartit més de 500 conferències en l'àrea de l'Arquitectura dels Computadors. Ha dirigit 54 tesis doctorals.

Entre els seus reconeixements hi ha el premi Eckert-Mauchly 2007, el més important a escala mundial en l'àmbit de l'Arquitectura de Computadors, atorgat per l’IEEE i l’ACM; el premi Seymour Cray 2015, el més important a escala mundial en l'àmbit dels Supercomputadors, atorgat per l’IEEE; el premi Charles Babbage 2017, el més important en computadors paral·lels, atorgat per l’IEEE, i el premi Harry H. Goode 2009, atorgat per l’IEEE i l'ACM.

En el marc de l’ICT European Program, va ser seleccionat com un dels 25 investigadors europeus més influents en tecnologies de la informació (IT) entre els anys 1983 i 2008. Té dos premis nacionals de recerca: el Julio Rey Pastor, en Informàtica i Matemàtiques, i el Leonardo Torres Quevedo, en Enginyeria. Ha obtingut també els premis Rei Jaume I de Recerca de la Generalitat Valenciana, el Premi de la Fundació Catalana de Recerca del Govern de la Generalitat de Catalunya, i l’Ordre de l'Àguila Asteca, màxim reconeixement del Govern de Mèxic a les persones no mexicanes. A més, ha rebut el Premi Aragó del Govern d'Aragó i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

Valero és membre fundacional de la Reial Acadèmia d'Enginyeria d'Espanya, acadèmic de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona i de l'Acadèmia Europea, acadèmic de l'Acadèmia de Gastronomia de Múrcia i acadèmic d'honor de la Reial Acadèmia Europea de Doctors. També pertany a la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals, a l'Acadèmia Mexicana de Ciències i a l'Acadèmia Mexicana d'Enginyeria. És doctor honoris causa de les universitats de Chalmers, Belgrad, Las Palmas, Veracruz, Saragossa, Complutense de Madrid, Cantàbria, Granada i el Cinvestav de Mèxic.

En 1998 va ser nomenat fill predilecte del seu poble natal, Alfamén, on l'any 2005 es va posar el seu nom a l’institut públic.

Fecha de publicación: 05/11/2024