El grup de recerca Desenvolupament i Psicopatologia ha desenvolupat un programa que s'ofereix a dones embarassades en col·laboració amb els hospitals Son Espases i Son Llàtzer
L'embaràs és una etapa vital durant la qual la incertesa i els canvis biològics que comporta poden generar malestar emocional, com ara ansietat i depressió, que són els símptomes més freqüents. Les intervencions basades en atenció plena (mindfulness) pretenen ajudar les dones a adaptar-se als canvis que es produeixen en aquesta etapa i a gestionar millor la incertesa, tot reduint-los la preocupació i augmentant-los la confiança en el desenvolupament natural de l'embaràs.
Aprendre mindfulness pot ajudar a acceptar experiències, sentiments i emocions tal com són, sense intentar modificar-les i amb la intenció d’observar el que ens passa, sense jutjar. Entenem per atenció plena «[...] la consciència que emergeix de centrar l’atenció de manera deliberada en el moment present i sense jutjar les coses així com són» (Williams et al., 2015).
El grup de recerca de la UIB Desenvolupament i Psicopatologia (DEVPSY), juntament amb l’Hospital Universitari Son Espases (Psicologia Clínica) i l’Hospital Son Llàtzer (Neuropediatria), han publicat un article a la revista Medicina (2020), 80 (supl. II), 47-52. De la revisió de la literatura científica realitzada, els resultats mostren que les intervencions basades en atenció plena (IBMs) són més eficaços que l'assistència sanitària habitual per a la dona embarassada a l'hora de reduir la simptomatologia depressiva, ansiosa i l'estrès percebut, i també per incrementar els seus nivells d'atenció plena.
Per tot això, el grup DEVPSY ha desenvolupat una intervenció basada en l’atenció plena (8 sessions) per treballar amb dones embarassades per mirar que redueixin el malestar emocional i els nivells d'estrès percebut. Per altra banda, els investigadors afegeixen que seria interessant explorar en futurs estudis l'efecte d'aquestes intervencions en etapes posteriors i sobre variables com la qualitat del vincle mare-nadó, l'adherència a la lactància materna o el desenvolupament evolutiu del nounat.
De fet, en relació amb la lactància, l’equip ha fet una segona revisió (Verd et al., 2021) sobre les intervencions que faciliten la lactància materna. Han trobat que exercicis d’autocompassió, a través dels quals la mare aprèn a reduir l’autocrítica, s’associen a més satisfacció de la mare amb la lactància, tot i que aquest resultat s’ha de considerar amb cautela, ja que aquest estudi no tenia grup control.
Els investigadors de la UIB que participen en aquest estudi pertanyen al grup DEVPSY: Mateu Servera (IP), Gloria García de la Banda, així com Lídia Gómez, psicòloga clínica de l’Hospital Universitari Son Espases, i Esther Cardo, neuropediatra, i Ana Filguera, pediatra, ambdues de l’Hospital Son Llàtzer, i Sergi Verd, pediatre del Centre de Salut de la Vileta (Palma).
Fecha del evento: 27/04/2021
Fecha de publicación: 27/04/2021