La doctora Caterina Valriu, professora de la UIB, guanya el premi Aurora Díaz-Plaja de recerca en literatura infantil i juvenil

(Contenido en el idioma por defecto)

La doctora Caterina Valriu, professora del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de les Illes Balears, ha estat guardonada amb el X premi Aurora Díaz-Plaja per l'article «En Massagran, 100 anys després», publicat al número 66 de la revista Faristol.

El guardó, convocat per l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, premia el millor article d'anàlisi, estudi o investigació publicat en qualsevol llengua en un mitjà de difusió general o especialitzat d'arreu del món, tant en suport paper com digital, que tracti sobre aspectes de la literatura infantil i juvenil catalanes, com estudis sobre autors, obres, moviments o èpoques, entre altres. El lliurament del guardó tindrà lloc el pròxim 6 de juliol de 2011 a Vilafranca del Penedès.

«En Massagran, 100 anys després»

El treball de la doctora Caterina Valriu se centra en la figura d'en Massagran, un personatge creat per Josep Maria Folch i Torres ara fa cent anys. En l'article, l’autora es pregunta per què en Massagran no ha passat a ser un personatge de referència per a la cultura del nostre país, quan té totes les característiques per ser-ho (com Pinocchio per als italians o Tintin per als belgues). Publicat en forma de fulletó setmanal a la Biblioteca Patufet, aquesta fou la novel·la més celebrada de Folch i Torres, un autor que arribà a publicar aproximadament setanta novel·les d’aventures per a joves lectors. Accions trepidants, diàlegs delirants, personatges inoblidables i un esquema narratiu eficient i eficaç, varen fer que en Massagran, un personatge humil i valent alhora, es convertís en l’ídol de generacions de lectors, que minvaren a la postguerra, i que revifaren als anys 80 amb la revisió del personatge publicada en format de còmic amb guió de Ramon Folch i Camarassa –fill de Folch i Torres– i dibuixos de Madorell. A les últimes dècades l’obra ha tingut una reedició revisada, una sèrie de televisió de 14 capítols i una posada en escena al Teatre Nacional de Catalunya. Valriu insisteix que no n’hi ha prou. Que cal treballar per convertir-lo en una referència viva i un personatge del nostre imaginari col·lectiu.

Documentos relacionados

Fecha de publicación: 14/06/2011