La UIB se suma a la Nit Europea de la Recerca

(Contenido en el idioma por defecto)

La Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la UIB s’uneix a la jornada per reivindicar el paper de la ciència i de la comunitat investigadora amb un programa d’activitats per al 27 de novembre 

La Universitat de les Illes Balears se suma a la Nit Europea de la Recerca amb un programa d’activitats que inclou un cicle de converses en línia entre persones destacades de la societat illenca i investigadors de la UIB; una exposició per donar a conèixer els projectes de recerca que han obtingut finançament de la Unió Europea, i un joc en línia per fomentar les vocacions científiques entre els joves.

De peus a terra: converses per acostar la recerca al món real

Personatges coneguts del món de l’empresa, l’arquitectura, la gastronomia i l’art faran tocar de peus a terra els investigadors de la UIB amb l’objectiu d’establir un diàleg que contribueixi a reduir la distància entre el món de la recerca i la vida real.

  • «De peus a terra: innovació i sostenibilitat en la construcció». Biel Huguet, gerent de Rajoles Huguet, parlarà amb Antoni Cladera, catedràtic d’Enginyeria Industrial i Construcció, i investigador principal del grup de recerca en Enginyeria de la Construcció i les Estructures de la UIB.
  • «De peus a terra: l’art de transformar la ciutat». Maria Gómez, arquitecta i urbanista, parlarà amb Magdalena Jaume i Noemy Berbel, professores del Departament de Pedagogia i Didàctiques Específiques, i investigadores del grup de recerca en Art i Educació de la UIB.
  • «De peus a terra: Ramon Llull i la cuina medieval». Tomeu Arbona, del Fornet de la Soca, parlarà amb Maribel Ripoll, professora del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General, i investigadora especialista en Ramon Llull i lul·lisme.
  • «De peus a terra: bestioletes i altres animals». Clara Ingold, activista, artista i moltes coses més, parlarà amb Miquel Àngel Miranda, professor del Departament de Biologia, i investigador principal del grup de recerca en Zoologia Aplicada i de la Conservació de la UIB.

Totes les converses es podran seguir a partir del 27 de novembre a través dels comptes institucionals de la UIB a les xarxes socials (Twitter, Instagram, Facebook i Youtube).

Exposició Investigam per avançar

L’exposició Investigam per avançar. Europa dona suport als projectes dels nostres equips investigadors es podrà visitar del 26 al 30 de novembre a l’estació intermodal de Palma. La mostra dona a conèixer els catorze projectes de recerca dels nostres investigadors que han obtingut el finançament de la Comissió Europea, la qual cosa els permet estudiar solucions innovadores a problemes reals.

Per ajudar a fer visible els investigadors, els visitants poden fer-se una foto amb ells i compartir-la a les xarxes socials amb les etiquetes #NitRecerca2020 i #NightSpain @MSCActions. Poden aconseguir una màscara higiènica de la Nit de la Recerca.

Joc d’escapada en línia: «Descobreix si tens ànima d’investigador»

La UIB i el Programa d'Orientació i Transició a la Universitat (PortUIB) proposen un joc d’escapada en línia perquè els participants descobreixin si tenen esperit d’investigador. El joc es durà a terme el 27 de novembre, de les 18 a les 23 hores.  

Aquest joc d’escapada està ideat perquè els participants mantinguin viu l’esperit científic i exercitin les neurones. S’hi pot participar de qualsevol manera: individualment, en parella, en grup (encara que els membres no visquin plegats), en família... Això sí, tenint en compte la dificultat dels enigmes, s’aconsella de col·laborar-hi almenys un adult o un alumne de batxillerat.

Jugar-hi és totalment gratuït i només cal tenir una mica d’inquietud, curiositat i paciència per resoldre els reptes i enigmes que es proposaran. De quina manera? Amb enginy, paper, llapis i també amb l’ajuda d’Internet.

Nit Europea de la Recerca

La Nit Europea de la Recerca és un esdeveniment públic d’àmbit europeu que té com a objectiu acostar la tasca que fan els investigadors a la societat. Aquesta iniciativa, finançada en el marc de les accions Marie Skłodowska - Curie (MSCA) de la Comissió Europea, ofereix als investigadors l’oportunitat de mostrar la diversitat de la ciència i el seu impacte en la vida quotidiana dels ciutadans, així com estimular l’interès per les carreres de recerca, especialment entre els joves. Els actes posen de relleu la manera com els investigadors contribueixen a la societat. Enguany, la Nit Europea de la Recerca serà el 27 de novembre i de manera simultània a més de 300 ciutats de 29 països d’Europa.

Projecte Night S-TEAM

Les activitats han estat organitzades a través de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació, amb el suport del Servei de Comunicació, Promoció i Imatge i el Programa d’Orientació i Transició a la Universitat (PortUIB). S’emmarquen en el projecte Night S-TEAM, organitzat conjuntament amb les universitats de Cantàbria, Castella-la Manxa, Extremadura, Oviedo, Saragossa, el País Basc i Pública de Navarra, en el marc del Grup 9 d’Universitats (G-9). Aquest projecte ha obtingut finançament de la Comissió Europea a través d’Horitzó 2020 en el marc de l’European Researchers' Night. Grant Agreement number: 954912—S-TEAM—H2020-MSCA-NIGHT-2020. 

Fecha del evento: 23/11/2020

Fecha de publicación: Mon Nov 23 07:21:00 CET 2020