La UIB estrena les proves d'admissió als graus d'Educació Infantil i Primària

(Contenido en el idioma por defecto)

589 estudiants s'han matriculat a les proves PAP_EDU, que es duran a terme per primera vegada a la Universitat de les Illes Balears amb l'objectiu de detectar vocacions i millorar la formació dels futurs mestres 

Les proves d’admissió als graus d’Educació Infantil i/o Primària (PAP_EDU) tenen com a objectiu incrementar la qualitat i el prestigi dels estudis de Mestre mitjançant la millora de la selecció dels alumnes de nou ingrés als estudis. A través d'aquestes proves, es pretén garantir que l'alumnat de nou ingrés iniciï els estudis amb un nivell de competències comunicatives, de raonament crític i logicomatemàtiques que tot aspirant a mestre hauria de tenir en iniciar-los.

La primera edició d’aquestes proves es farà el dissabte 22 de maig de 2021 i s’hi han matriculat 589 estudiants d’arreu de les Illes Balears. Les proves s’estrenaran un any més tard del que estava previst, atès que el 2020 es varen haver d’anul·lar per mor de la pandèmia.

Matriculats per illes:

  • A Mallorca: 509 matriculats (410 dones i 99 homes). Hi ha 300 places.
  • A Menorca: 41 matriculats (32 dones i 9 homes). Hi ha 20 places.
  • A Eivissa / Formentera: 39 matriculats (35 dones i 4 homes). Hi ha 20 places.

Del total de matriculats a les proves, el 81,9 per cent són dones i el 19 per cent són homes.

El curs 2020-21 es varen preinscriure als graus d'Infantil i Primària 633 alumnes en primera instància, en comparació amb els 589 matriculats a les PAP_EDU.

Estructura i dates de la prova

La prova està formada per dues fases i tres exàmens. En la fase escrita, els aspirants faran una prova de Competència Comunicativa i Raonament Crític (CCRC) i una altra de Competència Logicomatemàtica (CLOM). Aquests dos exàmens de la fase escrita seran el 22 de maig de 2021, al campus de la UIB (edifici Guillem Cifre de Colonya) i a les seus universitàries de Menorca i d'Eivissa i Formentera. El primer examen començarà a les 9.30 hores i el segon, a les 12 hores.

Els aspirants que superin la fase escrita hauran de fer, entre el 28 de juny i el 2 de juliol, la fase oral, que consistirà en una videopresentació individual, en la qual els aspirants hauran de presentar de manera audiovisual el seu perfil i les seves motivacions per ser mestre, i una entrevista grupal en la qual han de debatre, raonar i argumentar les seves posicions sobre un tema d’actualitat educativa. L’entrevista, en grups de sis, serà conduïda per un mestre en actiu i un professor de la UIB.

La qualificació final d’aquestes proves serà «Apte» o «No apte». La superació d’una fase de la prova d’admissió, així com totes dues, té una vigència de dos anys.

Les persones que superin les proves d’admissió podran matricular-se als estudis d’Educació Infantil i d’Educació Primària, sempre que compleixin la resta de requisits d’accés a la Universitat.

A més de la PAP_EDU, els estudiants hauran de superar les Proves d’Accés a la Universitat, que a les Illes Balears es faran els dies 8, 9 i 10 de juny de 2021.

L’estructura de la prova segueix les directrius de l’article 17 de l’Acord normatiu 13147, del dia 25 de juliol de 2019, pel qual es regulen les proves d’admissió.

Qui s’hi pot presentar?

Els estudiants amb el batxillerat acabat o que l'acabin enguany, els estudiants amb un cicle formatiu de grau superior (CFGS) acabat o que l'acabin enguany, els estudiants procedents de sistemes educatius estrangers, els estudiants que accedeixen a la Universitat amb les proves per als més grans de 25 i 45 anys i l’accés per als més grans de 40 anys, i els estudiants procedents d’altres graus universitaris.

Una aposta per millorar la formació dels docents

Amb la posada en marxa de les PAP_EDU, la UIB es converteix en la primera universitat pública de l’Estat espanyol que, mitjançant una prova oral, avaluarà els atributs no cognitius (habilitats interpersonals, motivacions, experiències prèvies...) dels candidats. Actualment, només hi ha vint-i-una universitats espanyoles (cinc de públiques i setze de privades) que tenen proves d’admissió als graus d’Educació.

Les PAP_EDU de la UIB són els resultat d’un procés participatiu iniciat l’any 2013 en el qual han intervingut més de 500 persones: mestres i directors de centres educatius de les Illes Balears; professorat de la UIB i d’altres universitats espanyoles, representants de l’Administració i, finalment, especialistes dels equips elaboradors de proves semblants dissenyades a Finlàndia i a Catalunya.

La realització de diversos estudis sobre la situació de la formació inicial del professorat va anar seguida de múltiples processos participatius que han permès arribar a un ampli consens entre la comunitat educativa de les Illes Balears sobre la necessitat i l’estructura de les proves d’admissió. De manera simultània, la UIB participà en l’elaboració del Pacte per a l’educació a les Illes Balears, en el marc d’Illes per un Pacte, aspecte que també fou consensuat i recollit en el document final.

El curs 2019-20 es va fer una prova pilot, organitzada amb la col·laboració de la Conselleria d’Educació i les patronals de l’escola concertada, en la qual participaren 107 alumnes de batxillerat i FP i els seus professors, directors i orientadors, provinents de catorze centres de secundària (nou de públics i cinc de concertats). El resultat va culminar en el disseny de les proves que la UIB havia d’estrenar el curs passat, però que va haver d’ajornar per mor de la situació causada per la COVID-19. Finalment, les PAP_EDU començaran el dissabte 22 de maig.

Les proves com a base d’un projecte educatiu transformador

La implantació de proves específiques als estudis de Mestre forma part del paquet de mesures que la Facultat d’Educació de la UIB ha posat en marxa per millorar la qualitat i el prestigi de la formació inicial dels futurs docents.

En la transformació dels estudis de Mestre, hi participen el professorat d’onze departaments de la UIB, els mestres dels centres educatius (responsables de les pràctiques) i els alumnes, que han posat les bases necessàries per fer possible l’assoliment de les competències durant tot el procés formatiu. Es treballa en un canvi metodològic en les assignatures (mitjançant l’aprenentatge realista i la intervenció holística) i en les pràctiques (a través de l’acompanyament constructiu), i en el marc del qual s’han format més de cent professors i mestres. Des de fa tres anys la Facultat té el suport de centres educatius col·laboradors, la qual cosa li permet experimentar formes de col·laboració vàries (recepció d’alumnes en visites d’observació, realització de projectes conjunts, períodes de pràctiques, etc.) amb els centres educatius d’infantil i de primària. Els mesos que venen arrencaran les obres d’una aula pilot, que suposarà un avanç qualitatiu en la docència per videoconferència entre illes i possibilitarà l’aprenentatge actiu i cooperatiu de l’alumnat.

Preguntes més freqüents: <https://estudis.uib.cat/estudis-de-grau/Te-podem-ajudar/Preguntes-frequents/Admissio/> 

Fecha del evento: 22/05/2021

Fecha de publicación: Sat May 22 09:31:00 CEST 2021