El llibre recull tretze exemples de bones pràctiques a partir de les II Jornades d'Experiències Docents
La Universitat de les Illes Balears ha recollit en un llibre 13 experiències docents innovadores explicades en primera persona per professors universitaris. Selfie és un autoretrat realitzat a partir de les II Jornades d’Experiències Docents celebrades el gener de 2020 a la UIB, un espai de trobada en què es compartiren bones pràctiques i s’hi aportaren idees noves en l’aplicació d’estratègies docents, amb l’objectiu de millorar la formació dels estudiants.
El projecte Selfie, autoretrats d’experiències docents universitàries és, al mateix temps, una producció transmèdia, ja que, a més de llegir les experiències docents, es pot aprofundir-hi mitjançant una entrevista en format de podcast, veure-hi les metodologies gràcies al vídeo de presentació, i conèixer-los a través de les fotografies en les quals apareixen amb els objectes que defineixen la seva metodologia docent.
Les experiències recollides són les següents:
- «La realitat augmentada en educació». Iosune Salines i Natalia Romero
- «Captar l'atenció de l'audiència des d'un protagonista». Albert Flexas
- «L'experiència del videocurrículum». Miquel Pomar
- «La metodologia per cercar informació veraç en un món de notícies falses». Marta Macías i Eva Martínez
- «La classe invertida, un gir de 180 graus a l'ensenyament universitari». Rubén Jarazo
- «Descobreix, confirma, millora i avança». Antonio Fernández-Coca
- «Recuperar el control del nostre temps per reduir l'estrès». Fran Rejón
- «Cantar, jugar, aprendre». Francesc Vicens
- «Haurem de parlar: experiència dels judicis simulats». Anselmo Martínez
- «Mètode que s'endinsa en l'experiència humana de compartir per millorar». Maria Sard i Paula Aguiló
- «La fórmula de les vitamines formatives per reforçar el coneixement». José Luis Mateos
- «L'irresistible encant de les històries per explicar l'economia». Javier Capó
- «La necessitat de sorprendre». Juan Manuel Zafra, conferenciant convidat a les jornades i director de la revista TELOS
Com recull el llibre, «ells són només una petita representació dels docents de la Universitat de les Illes Balears que aposten, treballen i projecten les seves recerques per oferir la millor formació possible als estudiants». Les Jornades d’Experiències Docents 2020 es feren un mes i mig abans del confinament causat per la COVID-19 i del canvi envers una formació en línia durant aquest període. Passat el temps, es pot contrastar que tot el que s’exposà en les jornades s’ha pogut aplicar amb efectivitat als nous llenguatges i formats acadèmics derivats de la pandèmia. Per tant, les pràctiques recollides al llibre no solament continuen sent actuals, sinó que han servit per adaptar la docència a les circumstàncies educatives que envolten el moment social actual.
El llibre està disponible en format paper i llibre electrònic, en llengua catalana, castellana i anglesa. Es pot consultar un capítol de mostra des de la versió digital https://www.unebook.es/es/ebook/selfie_E1000015868. La pàgina web <selfie.uib.cat> acull els vídeos i podcasts del projecte. Aquesta obra ha estat coordinada pel doctor Antonio Fernández-Coca, els textos i podcasts han estat realitzats per la periodista Maitane Moreno, el disseny és de Mikel Oleaga i les fotografies, de José Taltavull.
Els projectes d’experiències docents recollits en aquest llibre tenen el reconeixement del Consell Social. A més, el llibre, publicat per Edicions UIB, té el suport del Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca, a través de la seva Convocatòria d’Ajuts al Fons de Cooperació Universitària 2020 BDNS 495431. Les jornades foren organitzades pel Vicerectorat de Campus Digital i Transmèdia i pel Vicerectorat de Docència.
Fecha de publicación: 15/11/2021