La UIB apropa el coneixement als més grans de 50 anys als pobles de Mallorca

(Contenido en el idioma por defecto)

Les activitats del cicle de conferències «La UOM arreu de Mallorca» arribaran aquesta primavera de 2025 a un total de 27 municipis de l’illa 

La Universitat de les Illes Balears (UIB), a través de la Universitat Oberta per a Majors (UOM), posa en marxa un any més el cicle de conferències «La UOM arreu de Mallorca», una iniciativa que reafirma el compromís de la institució amb la formació al llarg de la vida i la vertebració cultural del territori. Aquest programa, que tindrà lloc durant els mesos de maig i juny de 2025, oferirà activitats de franc a 27 municipis de Mallorca.

La presentació del programa d’activitats ha tingut lloc avui al campus de la UIB amb la participació de representants municipals i de les associacions locals de la gent gran dels municipis implicats. Per part de la UIB hi han assistit la vicerectora de Projecció Cultural i Universitat Oberta, Magdalena Brotons, i el director de la Universitat Oberta per a Majors, Antoni Gamundí, acompanyats per la directora Insular de Promoció Sociocultural del Consell de Mallorca, Hermosinda Isabel Mariño; el director de Relacions Externes d’El Corte Inglés, Antonio Sánchez, i la directora de Banca Institucions de Caixabank, Bàrbara Pizà.

Amb l’objectiu de fer arribar el coneixement universitari a la gent gran i a tota la ciutadania interessada, la UOM ha dissenyat un ventall de conferències que imparteixen docents especialistes de la UIB. Els temes inclouen des de la salut i el benestar, les noves tecnologies i la intel·ligència artificial, fins a la història de l’art, la geografia de les Illes o els reptes del turisme.

Es parlarà sobre el canvi climàtic i la transició energètica a les Illes Balears, el patrimoni i el turisme, els usos etnològics de les plantes mallorquines, la geometria d’Escher, la fotografia estereoscòpica a Mallorca, els noms de lloc com a patrimoni cultural, les inundacions històriques de l’illa, la simulació per ordinador de l’atmosfera, la desinformació a l’era digital, el paper dels padrins en el desenvolupament dels nets, o l’evolució dels museus balears. També hi haurà espai per reflexionar sobre la convivència intercultural, les curiositats de l’economia, i fins i tot sobre què passarà amb els béns quan ja no hi siguem. Tot, amb una mirada multidisciplinària i accessible per a tothom.

Cada poble disposarà d’un cicle de cinc sessions, en horaris adaptats a cada municipi i en espais públics com biblioteques, centres culturals o seus de la gent gran. Els pobles que acolliran aquestes sessions són: Alcúdia, Artà, Binissalem, Calvià, Campanet, Campos, Costitx, Deià, Esporles, Felanitx, Inca, Lloseta, Manacor, Marratxí, Muro, Petra, Pollença, Porreres, Puigpunyent, Sant Joan, Sant Llorenç des Cardassar, Santa Maria del Camí, Sencelles, Sineu, Sóller, Son Servera i Valldemossa.

Aquest projecte és possible gràcies a la col·laboració entre la UIB, els ajuntaments participants i altres entitats locals, i es consolida com un referent d’envelliment actiu, promoció de la cultura i cohesió territorial. La Universitat Oberta per a Majors és un conjunt de programes de desenvolupament cultural de la Universitat de les Illes Balears que es duen a terme a totes les Illes Balears i que tenen com objectiu general promoure el coneixement i la cultura per millorar la qualitat de vida de la població de més de 50 anys. Per a més informació i per consultar el programa complet: <uom.uib.cat>. 

Documentos relacionados

Fecha de publicación: Thu Apr 10 11:44:00 CEST 2025