El congrés abordarà el paper de la dona en la protecció de les persones amb discapacitat i la situació de la dona discapacitada
Els dies 26 i 27 de maig de 2022 la Universitat de les Illes Balears acollirà el VII Congrés Carmona: Mujer, discapacidad y Derecho, impulsat pel moviment per a la feminització del Dret Privat, que pretén donar respostes a les inquietuds sobre la invisibilitat de les qüestions de gènere en el món del Dret privat. Acullen aquest congrés la Facultat de Dret de la Universitat de les Illes Balears, el Departament de Dret Privat i el Grup de Recerca d'Estudis Juridicocivils, la investigadora principal del qual és la professora Beatriz Verdera Izquierdo.
A la inauguració del congrés hi intervindran el Rector de la UIB, el doctor Jaume Carot; la doctora Verdera, catedràtica de l’àrea de Dret Civil i organitzadora del congrés; el senyor Javier de Juan, conseller executiu de Presidència del Consell de Mallorca, així com el doctor Antoni Pau, registrador de la propietat, notari i advocat de l’Estat, que pronunciarà la conferència «La ética del cuidado». Hi assistiran també la senyora Rosa Cursach, directora insular d’Igualtat i Diversitat del Consell de Mallorca; el senyor Diego Riera, responsable d’acció social a les Balears de la Fundació CaixaBank; la doctora Cristina Gil, degana de la Facultat de Dret, i el doctor Antonio Conde, director del Departament de Dret Privat.
En aquest esdeveniment, que es durà a terme a l'edifici universitari Sa Riera, s'analitzarà el paper protagonista de la dona en la protecció de les persones amb discapacitat i també la situació de la dona discapacitada. Per a això, es pren com a punt de partida la reforma de la legislació civil espanyola per adaptar-la a la Convenció de les Nacions Unides per a la protecció de les persones amb discapacitat, celebrada a Nova York el 2006. En particular, s'abordarà en profunditat des d'una visió de gènere la Llei 8/2021, de 2 de juny, per la qual es reforma la legislació civil i processal per al suport a les persones amb discapacitat en l'exercici de la seva capacitat jurídica.
El Moviment Carmona per a la Feminització del Dret Privat va néixer a la ciutat andalusa de Carmona, el 2009, impulsat per un grup de catedràtiques de Dret Civil en resposta a les seves inquietuds sobre la invisibilitat de la qüestió de gènere en el món del Dret Privat.
Alguns dels ponents de la setena edició d'aquest congrés són Antoni Pau, doctor en Dret per la Universitat Autònoma de Madrid; Inmaculada Vivas, catedràtica en Dret Civil a la Universitat de Sevilla i especialista en persona i família; Ana Peláez, alta comissionada per a la solidaritat i la cooperació del Grup ONCE i membre del Comitè de les Nacions Unides (2009-2016) sobre Dret de les Persones amb Discapacitat; María Dolores Palacios, doctora en Dret per la Universitat d'Oviedo, amb sis sexennis d’investigació, i Raquel Alba Martín, presidenta de l’Associació de Persones Sordcegues de la Comunitat de Madrid.
El comitè organitzador de l’esdeveniment està format pels catedràtics Beatriz Verdera Izquierdo i Pedro Munar Bernat i els professors doctora Catalina Pons-Estel i Joan Ferrer Guardiola, tots quatre de la Universitat de les Illes Balears. El comitè científic compta amb la participació de les catedràtiques Ana Cañizares Laso (Universitat de Màlaga); María Paz García Rubio (Universitat de Santiago de Compostel·la); María del Carmen Gete-Alonso (Universitat Autònoma de Barcelona), i Teodora Torres García (Universitat de Valladolid).
El programa del congrés es pot consultar a la pàgina web de l’esdeveniment.
Fecha del evento: 26/05/2022
Fecha de publicación: 25/05/2022