L'INAGEA dedica un seminari internacional a la mortalitat de la nacra

(Contenido en el idioma por defecto)

Investigadors de diferents centres participaran en una jornada que tindrà lloc el 22 de maig a la UIB 

Dia: dimecres, 22 de maig de 2019
Hora: de les 9 a les 13.45 h
Lloc: Aula de Graus, edifici Antoni Maria Alcover i Sureda, campus universitari, Palma 

La nacra, Pinna nobilis, el mol·lusc més gros de la Mediterrània i un dels més grossos del món, està en perill crític d'extinció. Una malaltia provoca la mortalitat de pràcticament el cent per cent de les poblacions allà on es detecta. És, a més, una espècie endèmica, i recuperar-ne les poblacions és impossible a partir d'exemplars procedents d'altres àrees, la qual cosa fa més dramàtica la seva més que probable extinció immediata.

La devastadora malaltia que amenaça la supervivència de la nacra va començar fa tres anys, el 2016. Una mortalitat «anòmala» provocava la desaparició total de les poblacions de la costa llevantina i de les illes d'Eivissa i Formentera. En tan sols tres mesos, n’havien desaparegut totes les poblacions de les illes Balears i del Llevant espanyol, quan abans de la detecció de la malaltia es comptabilitzaven centenars de milers d'individus, especialment a la mar de les Balears i molt particularment al Parc Nacional Marítim i Terrestre de Cabrera, paradigma de la seva conservació.

Avui la malaltia s'estén per tota la conca mediterrània i hi té els mateixos efectes catastròfics en mar oberta en totes les localitzacions, des d'Almeria fins a Turquia i Grècia. Només es conserven reductes de nacres vives en llacunes costaneres, fortament amenaçades per contaminació antropogènica, com ocorre amb tots els sistemes lacunars de la Mediterrània. A Espanya, només queden poblacions de nacres vives al Delta de l'Ebre i al mar Menor, i poblacions en captivitat a dos centres de recerca, gràcies al fons del MAPAMA (l’IFAPA Agua del Pino, a Huelva, i el centre d'aqüicultura de l'IRTA, a Tarragona).

Davant la gravetat de l'amenaça, investigadors de les diverses localitats mediterrànies varen començar una intensa col·laboració. El 2017 científics espanyols varen donar la veu d'alarma a la comunitat científica sobre l'esdeveniment de mortalitat massiva (MME) que hi havia en aigües espanyoles. El 2018 també científics espanyols i italians varen descobrir un nou paràsit, l’haplosporida (Haplosporidium pinnae), involucrat en la MME i de característiques extremadament letals. El 2019 científics italians han descobert que hi podrien haver micobacteris i també altres bacteris del gènere Vibrio implicats en el desenvolupament de la MME.

Amb l'objectiu d'avançar en el coneixement de les causes de la MME i establir protocols d'actuació, l'INAGEA ha organitzat el primer seminari internacional sobre la MME de les nacres, «SOS: La nacra, una espècie en perill d'extinció».

Hi participaran investigadors de prestigi nacional i internacional. Hi exposaran els seus resultats recents la doctora Patrícia Prado, investigadora del Departament d'Aigües Marines i Continentals de l’IRTA, i el doctor José Ignacio Navas, investigador responsable del Departament de Producció de l’IFAPA, tots dos responsables de la conservació de les poblacions de nacres en captivitat en els centres respectius. També de l’IFAPA, hi intervindrà la doctora Montserrat López, reconeguda biòloga molecular. Hi faran aportacions, a més, el doctor Antonio Villalba, investigador del Centro de Investigacións Mariñas de la Xunta de Galícia i expert en patologia de mol·luscos; el doctor José Rafael García March, investigador de l’IMEDMAR, professor de la UCV i expert en biologia i conservació de l'espècie. La doctora Francesca Carella, de la Universitat de Nàpols Frederic II, hi explicarà les noves descobertes sobre la participació de micobacteris en la MME. De l'àmbit de les Balears, han confirmat l’assistència la doctora Maite Vázquez-Luis i la biòloga Elvira Álvarez (COB, IEO), expertes en estudis de poblacions de la nacra, així com la doctora Iris Hendrichs (IMEDEA, CSIC), i els membres del LIMIA (GOIB), els doctors Gaetano Catanese, José María Valencia i Amàlia Grau. 

Fecha del evento: 22/05/2019

Fecha de publicación: 13/05/2019