L'IAC3 s’adhereix a la primera plataforma tecnològica europea que connecta les matemàtiques i la indústria

(Contenido en el idioma por defecto)

Aquesta iniciativa aprofitarà el potencial de les eines matemàtiques per abordar grans reptes per al sector industrial relacionats amb la salut, el canvi demogràfic, la crisi climàtica i la producció energètica 

L’Institut d’Aplicacions de Computació de Codi Comunitari (IAC3) de la Universitat de les Illes Balears s’ha adherit recentment a la Plataforma Española de Tecnologías de Modelización, Simulación y Optimización en un Entorno Digital (PET MSO-ED).

Aquesta plataforma és el primer concrentrador d’Espanya i Europa que connecta les matemàtiques i la indústria. Té com a objectiu general promoure i enfortir la col·laboració entre el sector públic i l’empresarial en l’àmbit de la recerca, el desenvolupament i la innovació (R+D+I), aprofitant el potencial de les matemàtiques, amb eines com l’aprenentatge automàtic i les dades massives, per abordar els reptes que es plantegen en el món industrial i en la societat.

Aquest objectiu general està estretament relacionat amb la recerca d’un impacte més gran i el retorn a la societat dels recursos destinats a la recerca bàsica en el camp de les matemàtiques, primera baula de la cadena, i la seva posterior transferència al teixit industrial. La consecució d’aquest objectiu és fonamental per donar suport a un teixit industrial eficient, segur, sostenible i competitiu, especialment en l’àmbit de les petites i mitjanes empreses.

Participació de la UIB

La plataforma PET MSO-ED és una iniciativa de la xarxa espanyola Math-in (Matemàtica-Indústria), de la qual és sòcia el grup de recerca en Tractament i Anàlisi Matemàtica d’Imatges (TAMI) de la UIB. De fet, el doctor Bartomeu Coll, catedràtic de Matemàtica Aplicada de la UIB i investigador principal del TAMI, ha estat nomenat vicepresident de la plataforma.

A més de la UIB, en la plataforma hi participen gairebé trenta entitats acadèmiques i de recerca (universitats, instituts, laboratoris), així com també empreses i clústers. D’aquesta manera, són les empreses les que participen directament en la definició de les necessitats que cal resoldre, amb la col·laboració de les institucions acadèmiques i de recerca.

Una finestreta única

La plataforma també servirà de finestreta única on qualsevol empresa pugui plantejar a les entitats que la integren les seves necessitats en àmbits com ara l’optimització de processos, la digitalització o la connectivitat, entre d’altres. Això és especialment rellevant per a les petites i mitjanes empreses, que sovint no disposen d’un departament de recerca i innovació propi. En aquest sentit, part de l’esforç de la plataforma està dirigit a aportar solucions a tres reptes estratègics fixats recollits en el Pla Estatal d’Investigació Científica i Tècnica i d’Innovació 2017-20. Concretament, els referits a la salut, el canvi demogràfic i benestar, energia segura, eficient i neta, i el canvi climàtic i l’ús de recursos naturals i matèries primeres.

Fecha del evento: 02/06/2021

Fecha de publicación: Wed Jun 02 08:36:00 CEST 2021