Joan Company, premi Siurell de Plata als valors culturals

(Contenido en el idioma por defecto)

El director i fundador de la Coral de la Universitat de les Illes Balears ha estat premiat pel diari Última Hora 

Joan Company, director i fundador de la Coral de la Universitat de les Illes Balears, ha estat guardonat pel diari Última Hora amb el premi Siurell de Plata als valors culturals. El guardó li serà lliurat el dimecres 25 de novembre en un acte que tindrà lloc al Museu d’Art Contemporani.

Joan Company (Sant Joan, Mallorca) és un dels directors amb més presència en els més importants circuits corals d’Espanya. Ha dirigit, entre d’altres, l’Orfeó Donostiarra, la Coral Nacional d’Espanya, el Coro de Radiotelevisión Española, el Coro de la Comunidad de Madrid, el Coro da Camera Italiano …, i ha estrenat obres corals de D. G. Artés, J. Busto, J. Domínguez, A. Martorell, A. Parera Fons, J. Vila, J. L. Turina, etc. També, amb l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears, ha estrenat obres d’A. Martorell, J. Martorell i J. Valent.

També ha dirigit l’Orquestra Simfònica d’Astúries, la de Cambra Reina Sofia, la Jove Orquestra Nacional d’Espanya (de la qual fou director assistent en la producció de L’Atlántida, de Falla), l’Orquestra de la Universitat de Portland (Oregon, EUA), la Camerata Anxanum (Itàlia), l’Orpheon Consort de Viena, l’Orquestra Simfònica de Galícia, etc. A més, ha col·laborat amb directors com T. Pinnock, Víctor Pablo, S. Mas, J. Pons, F. P. Decker, A. Zedda, A. Ros Marbà, C. Hogwood, M. A. Gómez Martínez, K. Penderecki, N. Santi, J. López Cobos, T. Koopman, R. Egarr, E. Inbal, D. Slobodeniouk, L. Maazel, entre molts altres.

Des de l’any 1999 és el director artístic de la Coral de l’Orquestra Simfònica de Galícia (OSG), amb el qual ha preparat un extens i variat repertori simfonicocoral (entre d’altres, totes les simfonies de Mahler), operístic (Mozart, Donizetti, Rossini, Txaikovski, Puccini, Verdi, Wagner…) i a capella, que ha permès a la Coral de l’OSG participar en ambiciosos muntatges artístics d’alt nivell, i, a la vegada, promoure un projecte coral amb la creació de los Niños Cantores de la OSG (2000) i del Coro Joven de la OSG (2005). El 2016 fou convidat al 51è Festival Internacional de Cant Coral de Barcelona, on dirigí, en el Palau de la Música Catalana, l’obra El mirador, per a cor i orquestra, de Josep Vila.

Però la seva faceta coral més reconeguda és la de director fundador de la Coral Universitat de les Illes Balears (1977), amb la qual ha aconseguit importants reconeixements artístics, tant a les Illes com a la Península i a l’estranger: creació de les corals filials (deu agrupacions); premis en concursos corals (Tolosa, Atenes…); actuacions a les principals sales de concert d’Espanya i en importants festivals d’Europa i d’Amèrica; col·laboracions amb les orquestres més importants d’Espanya i d’Europa; enregistraments discogràfics; divulgació del patrimoni coral de les Illes, etc.,  per exemple, amb el grup Poema Harmònic, i, sota la seva direcció, ha sortit al mercat l’enregistrament de la Missa de Pau Villalonga (+1609), primer Mestre de Capella de la Catedral de Mallorca.

Llicenciat en Història General, estudià direcció coral amb P. Cao, M. Cabero i O. Martorell (amb cursos a Espanya, França i Bèlgica). Professor de Música d’institut (essent el número 1 de la seva promoció, 1985). Treballa a la Universitat de les Illes Balears (UIB) com a director de la Coral UIB, del grup de cambra Poema Harmònic i de la Partituroteca i Centre de Documentació Musical de la UIB. És també fundador, director i professor dels Cursos Internacionals de Música de la UIB (1977) i de les Colònies Musicals d’Estiu a les Balears (1995). Ha publicat nombrosos estudis i articles sobre música i músics de les Illes Balears en llibres, enciclopèdies i revistes especialitzades; també ha col·laborat amb institucions musicològiques espanyoles i estrangeres.

Entre les distincions rebudes, cal esmentar el Premi Rotary Mallorca (Humanitats, 1995-96), el Premi Gabriel Alomar (2001) de l’Obra Cultural Balear i el Premi Rotary Ramon Llull (2011). 

Fecha de publicación: 23/11/2020