Els clubs nàutics de les Illes Balears generen un volum de negoci de 627 milions a l'any, l'1,9% de l'PIB

(Contenido en el idioma por defecto)

Ho explica un estudi encarregat per l'Associació de Clubs Nàutics de Balears (ACNB) al Departament d'Economia i Empresa de la UIB 

Els clubs nàutics generen un volum de negoci anual de 627 milions d'euros, equivalent a l'1,9% de l'PIB de les Balears, segons explica un estudi realitzat pel Departament d'Economia i Empresa de la Universitat de les Illes Balears.

L’estudi l’han presentat el doctor Llorenç Huguet, Rector de la UIB; els doctors Rafael Crespí, Maria Antonia García i Margarita Alemany, autors de l'estudi i professors de la UIB; i el president de l'Associació de Clubs Nàutics de Balears, Miquel Suñer.

El Rector Huguet ha agraït la confiança de l’ACNB en la UIB i ha remarcat «la importància de posar llum a la realitat social de les Illes Balears a través de la transferència de coneixement que podem aportar les institucions acadèmiques».

L’informe conclou que «la capacitat de crear experiències de turisme nàutic, unides a la importància econòmica i sociocultural dels clubs, els atorga un paper clau en la comunitat autònoma de les Balears».
 
L'impacte econòmic total dels clubs nàutics sobre l'economia regional, assenyala l'estudi, suposa un valor afegit de 209.600.000 d'euros per a un volum de producció mesurat i estimat de 626.900.000 d'euros.

Aquestes activitats, en conjunt, donen feina a 3.883 persones (de les quals 1.132 tenen un lloc de feina directe). La partida destinada a salaris i Seguretat Social és de 14,7 milions d’euros, quantitat a la qual cal sumar els 9,7 milions que aquestes associacions abonen en concepte de taxes i cànons d'ocupació de l'espai públic portuari. La suma del seu pressupost anual és de 56.200.000 d'euros.
 
L'anàlisi de el Departament d'Economia i Empresa de la UIB és la primera mesura científica de l'activitat desenvolupada pels clubs nàutics de l'arxipèlag.
 
Segons Miquel Suñer, president de l’Associació de Clubs Nàutics, es tracta d'una radiografia que demostra el caràcter estratègic d'aquestes entitats que varen ser pioneres del que avui es coneix com a sector nàutic i que, a canvi de la resta de marines i ports esportius, es caracteritzen per no tenir ànim de lucre: «Tots els recursos generats per la nostra activitat es reinverteixen en el manteniment de les instal·lacions i en el sosteniment dels equips esportius i escoles de vela». Suñer sosté que els clubs són «els poliesportius de la mar», amb la peculiaritat que no tenen cap cost de caire públic, i afegeix «des d'avui sabem que la nostra aportació a l'economia local és molt important». El president de l’ACNB diu que l’estudi permet visibilitzar dimensió real dels clubs nàutics en el context social i econòmic de les Illes Balears: «sabíem que el que fem és important, però necessitàvem poder resumir-ho en xifres. Gràcies a aquest estudi podem dir que representam l’1,9% del Producte Interior Brut de les Balears». 

La doctora Maria Antònia Garcia, professora de la Facultat d’Economia de la UIB, ha destacat que l'informe, elaborat segons els estàndards acadèmics, és un «element estratègic» per al desenvolupament del sector nàutic enfront de la pandèmia i posa en valor «la important tasca que aquests duen a terme» en els àmbits esportiu, social i econòmic. 

Per part seva, el doctor Rafael Crespí, també professor de la Facultat d’Economia de la UIB, ha posat èmfasi en el fet que l'estudi «no és un exercici de màgia per fer lluir unes xifres»; més aviat al contrari: els càlculs, realitzats d'acord amb la metodologia acadèmica estàndard per mesurar els impactes, han estat «conservadors i amb tendència a la baixa». Una de les conclusions més destacades de la feina, segons Crespí, és l'efecte multiplicador de l'activitat que es desenvolupa en els clubs: cada euro que es genera en aquestes instal·lacions es transforma en 3,89 euros. 

El gerent de l'Associació de Clubs Nàutics de Balears (ACNB) ha assegurat que encara és aviat per conèixer l'indubtable efecte de la crisi derivada de la COVID-19 sobre els clubs nàutics. «La temporada comença per Setmana Santa i es perllongarà fins al mes de setembre, essent el període de més activitat del 15 de juliol al 15 d'agost. L'impacte el 2021 dependrà en gran mesura de la situació epidemiològica i de la campanya de vacunació. També de com altres sectors que estan passant dificultats, com el xàrter, afrontin la temporada». 

Els clubs nàutics de les Balears gestionen 8.279 amarratges, d'un total de 20.272 totals (amarratges de la llista 7a). La gran majoria d'aquestes embarcacions són de menys de 10 metres d'eslora (5.499) i corresponen a usuaris de l'anomenada social o de classe mitjana.

La ACNB representa 12.777 socis, dividits en 24 clubs repartits per tota la geografia balear. Altres xifres destacades de la funció social que desenvolupen els nàutics i marítims són els 7.748 alumnes de les escoles de vela i piragüisme i l'organització de 336 competicions i 150 esdeveniments socioculturals en els últims tres anys.  

Fecha de publicación: Thu Jan 14 14:04:00 CET 2021