«El mite d'Orfeu en la música» enceta a la UIB Músiques de Programa, un cicle d'activitats culturals que mescla llenguatge musical, literatura i pintura

(Contenido en el idioma por defecto)

Músiques de Programa és el primer bloc d’activitats del programa de formació cultural Recorreguts Musicals

Dia: dilluns, 24 de gener de 2011
Hora: 19 hores
Lloc: aula 8 de Sa Riera,
c/ de Miquel dels Sants Oliver, 2, Palma

Tindrà lloc la inauguració del cicle Músiques de Programa, que organitza el Servei d’Activitats Culturals (SAC) de la UIB i que coordina el musicòleg i director musical Ignacio Botella. Músiques de Programa s’emmarca en el programa de formació cultural Recorreguts Musicals, format per aquest cicle i pels cicles Pensament i Creació Musical a les Illes Balears de 1900 a 1950 i Recorregut Auditiu per la Història del Cant Coral.

Els Recorreguts Musicals són cicles d’introducció a un període artístic, un autor o un corrent estètic, acompanyats d’audicions comentades i concerts.

A Músiques de Programa es posen de manifest els vincles entre el llenguatge musical i altres expressions artístiques com la literatura o la pintura, vincles que han nodrit diferents discursos i polèmiques en la història de la música i que han donat com a resultat diverses manifestacions musicals.

En aquest curs es proposa un recorregut entorn d’aquest tema que comença amb el mite d'Orfeu i la posada en escena en diferents èpoques que, passant per les polèmiques entre «imaginació o raó» de l'època barroca i els conceptes de «música absoluta o programàtica» del Romanticisme, condueixen fins a la creació del lied i les diferents perspectives al segle XIX.

L’activitat es clourà amb un concert per a soprano, violí barroc, violó i llaüt, en què es podran escoltar músiques de l'època de Monteverdi.

Músiques de Programa es durà a terme en cinc sessions de dues hores cada una, del 24 de gener al 21 de febrer de 2011. Totes les sessions es realitzaran de 19 a 21 hores a Sa Riera.

Programa del cicle Músiques de Programa:

  • Dilluns, 24 de gener de 2011: conferència «El mite d'Orfeu en la música», a càrrec del senyor Ignacio Botella, musicòleg i director musical.
  • Dilluns, 31 de gener de 2011: conferència «Entre Venècia i París: l'època de Vivaldi», a càrrec del senyor Ignacio Botella, musicòleg i director musical.
  • Dilluns, 7 de febrer de 2011: conferència «El model beethovenià i els formalistes», a càrrec del senyor Ignacio Botella, musicòleg i director musical.
  • Dilluns, 14 de febrer de 2011: conferència «El lied entre F. Shubert i J. Brahms», a càrrec del senyor Felipe Aguirre, director d'orquestra i pianista.
  • Dilluns, 21 de febrer de 2011: concert «Músiques en l'època de Monteverdi», a càrrec de la senyora Sofia Domènech, soprano; el senyor Kepa Artetxe, violí barroc; el senyor Xisco Aguiló, violó; i el senyor Guillem Femenias, llaüt.

El cicle Pensament i Creació Musical a les Illes Balears de 1900 a 1950 es realitzarà del 28 de febrer al 18 de març de 2011. El cicle Recorregut Auditiu per la Història del Cant Coral es durà a terme del 2 al 30 de maig de 2011. Totes les sessions es realitzaran a Sa Riera de 19 a 21 hores.

Documentos relacionados

Fecha del evento: 24/01/2011

Fecha de publicación: 21/01/2011