ESTALMAT torna a la UIB per estimular el talent matemàtic

(Contenido en el idioma por defecto)

La UIB i la Societat Balear de Matemàtiques ofereixen formació continuada durant dos anys a quinze infants que tenen entre 11 i 13 anys per detectar i estimular el seu talent matemàtic 

La Universitat de les Illes Balears i la Societat Balear de Matemàtiques (SBM-XEIX), amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) - Ministeri de Ciència i Innovació, organitzen a les Illes Balears la cinquena edició del projecte ESTALMAT, un programa coordinat a tot l’Estat per la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals, que té com a objectiu detectar i estimular el talent matemàtic en nins i nines que tenen entre 11 i 13 anys.

A la darrera edició, la quarta a les Illes Balears, es varen inscriure més de 350 infants a les proves de selecció, dels quals varen sortir els quinze participants que el curs acadèmic passat varen rebre la formació del primer curs d’ESTALMAT. D’aquests 15 participants, 11 són residents a Mallorca, 2 a Menorca i 2 a Eivissa. La valoració de l’experiència, tant dels infants com de les famílies i dels professors del programa, és molt positiva.

Inscripció a les proves de selecció: fins al 27 de setembre

Fins al 27 de setembre està obert el període d’inscripció perquè els nins i nines nascuts els anys 2007 i 2008 puguin optar a les quinze places que ofereix aquest programa formatiu per al curs que ve. Els quinze infants que aconsegueixin superar les proves de selecció, que tindran lloc dia 3 d’octubre al campus de la UIB a Palma i a les seus universitàries de Menorca i d'Eivissa i Formentera, podran prendre part en un programa formatiu de dos anys de durada, que, mitjançant una metodologia d’aprenentatge actiu i lúdic, els permetrà millorar la capacitat de raonament i resolució de problemes.

El curs no segueix el currículum acadèmic de secundària, sinó que, mitjançant metodologies innovadores i engrescadores, se centra a desenvolupar aspectes i competències que generalment es deixen fora de la programació de les assignatures, malgrat que es consideren una part essencial de l’activitat matemàtica més genuïna. Les sessions són dirigides per l’equip docent d’ESTALMAT, format per una trentena de professors de secundària i de la Universitat.

Cada curs d’ESTALMAT comença amb una activitat inicial de cohesió i, posteriorment, es desenvolupa en una vintena de sessions, de novembre a maig, que tindran lloc els dissabtes al matí a Sa Riera, a Palma. A banda d’això, hi ha activitats complementàries (cerimònies d’obertura i de tancament, participació a Matemàtiques a l’Esprint, sortides educatives i lúdiques, etc.).

Les proves de selecció i les sessions del projecte es realitzaran amb un caràcter presencial seguint les pautes sanitàries i higièniques establertes per la Universitat de les Illes Balears per al desenvolupament de les activitats acadèmiques.

La participació a ESTALMAT és gratuïta, tant per a les proves de selecció com per al programa en si. En aquest sentit, es financen els viatges dels participants d’Eivissa i Menorca, juntament amb acompanyants, per assistir a les sessions del projecte. Aquest finançament és possible gràcies a la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), la Conselleria d’Educació, Universitat i Recerca del Govern de les Illes Balears, i la Càtedra Santander de la UIB.

Sessions informatives

Amb l'objectiu de donar a conèixer el projecte ESTALMAT, s'han planificat dues sessions informatives per videoconferència dirigides als interessats, que tindran lloc el dissabte 19 de setembre, a les 11 hores, i el dimecres 23 de setembre, a les 19 hores, per la plataforma BBCollaborate mitjançant aquest enllaç. Consultau el web del projecte per si hi ha cap canvi en l’horari.

ESTALMAT-Illes Balears és un projecte finançat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), i per la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca del Govern de les Illes Balears, entre altres entitats.

Vídeos

 

Amb la col·laboració de:

fecyt

Fecha de publicación: 22/09/2020