Cinema d'Autor presenta «Retrats»

(Contenido en el idioma por defecto)

Amb la presència de les directores, Carme Vidal i Yolanda Guasch 

Dia: el dijous 26 de novembre de 2020
Hora: 20 hores
Lloc: Centre de Cultura Sa Nostra, Palma

Entrada gratuïta 

El cicle Cinema d’Autor presenta la pel·lícula Retrats, un documental de la directora i productora Carme Vidal i de la professora d’Història de l’Art de la Universitat de Granada i també directora del film Yolanda Guasch. El cicle Cinema d’Autor l’organitza el Vicerectorat de Projecció Cultural, Universitat Oberta i Seus Universitàries de la UIB a través del Servei d’Activitats Culturals.

Després de la Guerra Civil, entre 20.000 i 30.000 espanyols es varen exiliar a Mèxic, un dels països que més exiliats va acollir, després de França. I a Mèxic se situa Retrats. El llargmetratge narra, entre d’altres, la vida d’Emili Garcia Riera, cineasta nascut a Eivissa, autor de la Historia documental del cine mexicano i que va fer també algunes pel·lícules. Les filles del seu primer matrimoni i la seva segona esposa donen veu a la biografia d’aquest eivissenc.

A Retrats també es narra la història dels menorquins Joan Naves, Estanislau Ruiz i Vicent Guarner o la de Jordi Ruiz Gusils, la família del qual es va exiliar quan ell tan sols tenia nou anys i que parla a càmera en un català perfecte i accent mexicà.

De Mallorca destaca el músic mallorquí Baltasar Samper, que completa el conjunt de veus que recorden que no fa tant de temps eren els habitants d’aquestes illes els qui havien de partir a altres terres cercant un futur millor, fugint de la repressió i la misèria.

El projecte va sorgir el 2015, quan Vidal, que ja havia col·laborat amb Yolanda Guasch en altres projectes, li va contar algunes de les històries recollides en primera persona al país americà. A partir d’aquí, decidiren dur a terme el documental, que ha sortit a la llum després de dos anys d’intens treball d’investigació, filmació i muntatge. Amb entrevistes a fills, nets i coneguts dels exiliats, Retrats conta la vida de quatre eivissencs, tres menorquins i un mallorquí que visqueren i moriren a la pàtria d’acollida i representen visions diferents i complementàries de l’exili amb un denominador comú: la presència i el record constant de les Balears, la seva llengua i el Mediterrani.
 
Carme Vidal (Eivissa, 1981) és llicenciada en Comunicació Audiovisual per la Universitat Pompeu Fabra. Ha estudiat Cinema Studies a l’escola de cinema FAMU de Praga i té un Màster en Producció Audiovisual pel City College de Nova York. El 2006 va rebre l’Student Academy Award pel documental 6 am. Anteriorment, els seus curtmetratges Nines (2004) i Rostres (2002) foren finalistes a certàmens d’Art Jove i varen participar en diversos concursos internacionals. També ha treballat com a directora de fotografia, sobretot en documentals. Actualment viu a Nova York i treballa en una sèrie de ficció per a la CUNY TV.

 

Yolanda Guasch Marí (Eivissa, 1981) és doctora en Història de l’Art per la Universitat de Granada amb la tesi «Artistas andaluces exiliados en México». El 2007 va obtenir el Màster en Gestió Cultural i el 2009 el Màster en Investigació i Tutela del Patrimoni Històric, els dos per la Universitat de Granada. El seu treball Memòria i exili. El pintor Ramon Medina Tur fou premiat per l’Institut d’Estudis Eivissencs. És autora de diverses publicacions, com Artistas andaluces en el exilio (2011); María Teresa Toral. Obra gráfica (2012), escrit en col·laboració amb M. J. Montañés Garnica i F. Toro Ceballos, i Andalucía y México (2013), entre d’altres. 

Fecha del evento: 26/11/2020

Fecha de publicación: 25/11/2020