Ansietat i rendiment esportiu: una relació poc clara

(Contenido en el idioma por defecto)

La tesi doctoral d’Antonio Núñez Prats destaca les mancances dels models teòrics clàssics en els quals es fonamenta la idea de la influència de l’ansietat sobre el rendiment en l’àmbit esportiu

Tradicionalment, s'ha relacionat l’ansietat amb el baix rendiment, ja sigui esportiu, acadèmic, laboral o musical. Els primers treballs científics varen proposar models per explicar com era aquesta relació entre ansietat i rendiment. N’hi va haver alguns que varen proposar que eren necessaris nivells mitjans d’ansietat per poder rendir (com el model de la U invertida de Yerkes i Dodson, 1908). D’altres models abordaren aquesta relació individualitzant-la a cada individu (com la teoria de la zona individual de funcionament òptim -IZOF-, de Hannin, 1980).

La tesi doctoral d’Antonio Núñez Prats, defensada a la Universitat de les Illes Balears, aprofundeix en les relacions entre l’ansietat i el rendiment en l’àmbit de l’esport. El primer dels treballs que inclou la tesi revisa de manera sistemàtica la recerca científica que aborda aquesta relació i conclou que encara hi ha pocs treballs que expliquin aquesta relació, malgrat que és un tema recurrent en l’àmbit de la psicologia de l’esport. Es posa de manifest que la majoria dels estudis aborden les conseqüències de l’ansietat i proposen marcs d’intervenció, però hi ha pocs treballs que hagin intentat demostrar la correlació entre el rendiment i l’ansietat, i els que ho han fet utilitzen definicions de rendiment poc unitàries i diferents entre si.

Davant la falta d'evidència que expliqui aquesta relació, Núñez Prats va voler comprovar-la mitjançant una revisió del treball clàssic de Martens (1979), en el marc de la qual va avaluar els nivells d’ansietat i el rendiment musical i esportiu percebut de les persones participants. Els resultats d’aquest estudi indicaren que no hi ha una correlació significativa entre els nivells d'ansietat experimentats per esportistes i músics i el rendiment percebut. Segons l’investigador, aquest fet obri la porta a replantejar que les relacions entre ansietat i rendiment podrien ser més complexes del que podria semblar.

El darrer treball inclòs en la tesi explora des d’una perspectiva innovadora les relacions entre les dinàmiques grupals (cooperació percebuda) i com aquestes poden influir en els nivells d’ansietat a través del concepte de dissonància cognitiva, que en aquest cas fa referència a la distància entre la percepció de cooperació que percep un mateix i la que perceben la resta dels membres de l'equip, o el mànager o entrenador. Aquesta distància entre el que percep un mateix i el que percep el mànager es denomina grau de simetria o asimetria en funció de la distància entre les percepcions. 

En definitiva, la tesi doctoral d’Antonio Núñez serveix de punt de partida i d’actualització per a la investigació en ansietat i rendiment, ja que fa un recorregut de les publicacions existents. La recerca conclou que les relacions entre ansietat i rendiment no són tan evidents com s’ha pensat tradicionalment, i que els models clàssics no poden explicar per si sols la complexitat d’aquest fenomen. Per això, l’investigador apunta que són necessaris nous marcs teòrics integradors que en millorin la comprensió. A més, també assenyala que cal demanar-se com són les intervencions que es fan avui amb els esportistes, els músics i el personal laboral o d’altres esferes del rendiment humà que pateixen ansietat, i si són realment necessàries per al rendiment. Per altra banda, és possible, tal com passa amb altres variables psicològiques, que rendiment i benestar no vagin de la mà i que, per tant, intervenir en esportistes que experimenten ansietat pugui tenir sentit en l’augment del benestar de l’esportista, però no com una mesura per augmentar-ne el rendiment.

Fitxa de la tesi doctoral

  • Títol: Relaciones existentes entre la variable ansiedad y el rendimiento deportivo
  • Autor: Antoni Núñez Prats
  • Programa de doctorat: Psicologia
  • Director: Alexandre Garcia-Mas

Fecha de publicación: Tue Sep 29 09:54:00 CEST 2020