«Territorio gravedad», una sèrie de divulgació científica sobre les ciències que estudien el cosmos amb participació de la UIB

(Contenido en el idioma por defecto)

Aquesta producció audiovisual compta amb la participació de membres destacats de la comunitat científica internacional, entre els quals hi ha la doctora Alícia Sintes.

Els primers capítols s’emetran a partir del 20 de febrer a La2 i estaran disponibles a Filmin i a Vimeo. 

La Universitat de les Illes Balears ha cofinançat Territorio gravedad, una sèrie documental de divulgació científica que, amb la gravetat com a eix vertebrador, fa un recorregut panoràmic per les ciències que estudien el cosmos.

Aquesta producció audiovisual vol apropar al públic general múltiples aspectes de la recerca d’avantguarda en el camp de la gravetat i, per això, compta amb la participació de membres destacats de la comunitat científica internacional, com ara els premis Nobel Kip Thorne i Rainer Weiss, el mític Stephen Hawking o Aleksei Starobinski, i entre els quals es troba la doctora Alícia Sintes, catedràtica de Física Teòrica i investigadora principal del grup de recerca en Física Gravitacional: teoria i observació (GRAVITY) de la Universitat de les Illes Balears. La doctora Sintes lidera la participació de l'equip investigador de la UIB en la col·laboració científica LIGO, en el marc de la qual es va fer la primera detecció de les ones gravitacionals l’any 2015.

A través de 13 capítols, Territorio gravedad transita per un entramat ric que, partint de la teoria general de la relativitat d’Einstein, engloba totes les escales de l’univers: des dels GPS dels nostres telèfons mòbils al comportament dels estels, els forats negres o les galàxies; des de les ones gravitacionals fins al mateix origen de l’univers.

Disponible a partir del 20 de febrer

Els primers capítols de Territorio Gravedad s’emetran entre els dies 20 i 23 de febrer, a les 19 hores, a la cadena de TV La2, a l’espai Documenta2. Posteriorment, a partir del divendres 24 de febrer, la primera temporada de la sèrie estarà disponible a la plataforma Filmin, i com a vídeo a demanda a la plataforma Vimeo. La resta de capítols que conformen la sèrie es faran esperar uns mesos més.

Suport institucional

Territorio gravedad és una producció audiovisual de divulgació promoguda per la Societat Espanyola de Gravitació i Relativitat, que ha estat coproduïda per l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia (IAA-CSIC) i la productora audiovisual Lipssync Medialab SRL.

A més de la Universitat de les Illes Balears, el projecte ha estat cofinançat per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), l’Institut de Física Teòrica (IFT, CSIC-UAM), l’Institut d’Astrofísica de Canàries (IAC), el Centre d’Estudis de Física del Cosmos d’Aragó, l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), l’Institut Foundational Qüestions dels Estats Units, l’Institut de Ciències del Cosmos, la Universitat de Barcelona, el Consell Europeu de la Recerca a través de l’Advanced Grant A New Strategy for Gravity and Black Holes i els Fons de Desenvolupament Regional de la Unió Europea, entre d’altres. 

Fecha del evento: 17/02/2023

Fecha de publicación: 17/02/2023