La segona temporada de «Territorio gravedad» arriba a les pantalles

(Contenido en el idioma por defecto)

La UIB cofinança aquesta sèrie de divulgació sobre les ciències que estudien el cosmos, amb la participació de membres destacats de la comunitat científica, entre els quals Alícia Sintes i Sascha Husa. 

La segona i darrera temporada de Territorio Gravedad, produïda pel Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) en col·laboració amb Lipssync Medialab i amb el suport de la Universitat de les Illes Balears, arriba a les pantalles.

A partir del divendres 29 de novembre, els quatre nous capítols de la sèrie de divulgació científica es podran veure a les plataformes Filmin i Vimeo On Demand al costat dels vuit episodis de la primera temporada, estrenats el febrer de 2023 a RTVE Play.

Territorio gravedad proposa una visita al cosmos utilitzant com a element vertebrador la gravetat, la invisible escultora natural de tot l'univers, responsable del seu origen i la seva forma actual tan complexa. La sèrie intercala més de 60 entrevistes a investigadors de tot el món amb una trama de ficció en un recorregut que, partint de la teoria general de la relativitat, abasta totes les escales de l'univers: des dels GPS dels nostres mòbils al comportament de les estrelles, els forats negres o les galàxies.

Segona temporada amb participació de la UIB

La segona temporada arranca el 2015 amb la primera i esperada detecció d'unes estranyes i petitíssimes ones que, com va predir Einstein el 1915, deformen el teixit de l'espai-temps: les ones gravitacionals. Els dos primers capítols estan dedicats a aquest esdeveniment científic i als seus protagonistes principals: Kip Thorne, Rainer Weiss i Barry Barish, entrevistats per l'equip de Territorio Gravedad, juntament amb els màxims responsables de la col·laboració internacional a Espanya, Alícia Sintes i Sascha Husa, investigadors del grup de recerca GRAVITY de la UIB.

Els altres dos capítols s'ocupen de la recerca del «sant grial» de la Física, és a dir, de la unificació de les teories del macro —la relativitat general— i el micro —la mecànica quàntica— de manera que ambdós coneixements siguin compatibles. Aquesta exploració obre la porta al futur i planteja interrogants com quines diferències hi ha entre la realitat i la nostra consciència d'aquesta.

Suport institucional

Territorio gravedad és una producció audiovisual de divulgació promoguda per la Societat Espanyola de Gravitació i Relativitat, que ha estat coproduïda per l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia (IAA-CSIC) i la productora audiovisual Lipssync Medialab, SRL.

A més de la Universitat de les Illes Balears, el projecte ha estat cofinançat per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), l’Institut de Física Teòrica (IFT, CSIC-UAM), l’Institut d’Astrofísica de Canàries (IAC), el Centre d’Estudis de Física del Cosmos d’Aragó, l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), l’Institut Foundational Questions dels Estats Units, l’Institut de Ciències del Cosmos, la Universitat de Barcelona, el Consell Europeu de la Recerca a través de l’Advanced Grant A New Strategy for Gravity and Black Holes i els Fons de Desenvolupament Regional de la Unió Europea, entre d’altres.

Font: CSIC 

Fecha de publicación: 12/11/2024