Un article de María Capa i Daniel Martín guanya el V Concurs de Divulgació Científica de la UIB

(Contenido en el idioma por defecto)

El treball «Històries de cucs cavernícoles» ha estat triat d’entre les 24 propostes que s’havien presentat al guardó.

Aquesta iniciativa s'ha fet amb la col·laboració de la plataforma de divulgació científica The Conversation i la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) – Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats. 

El V Concurs de Divulgació Científica de la Universitat de les Illes Balears ja té guanyadors. L'article «Històries de cucs cavernícoles», de María Capa Corrales, professora del Departament de Biologia i coordinadora del Centre Balear de Biodiversitat de la UIB, i Daniel Martín Sintes, investigador del CSIC al Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB), ha estat triat pel jurat d’aquest concurs entre els 24 treballs que optaven al premi de 1.000 euros.

El nom dels guanyadors s'ha donat a conèixer durant l’espectacle de divulgació científica Naukas Palma: 360° de Ciència, que ha tingut lloc el dissabte, 5 d’octubre, i que ha reunit més de 400 persones al Palau de Congressos de Palma.

L’article guanyador es pot llegir a través de The Conversation, una plataforma digital de notícies i articles d’anàlisi escrits per la comunitat acadèmica i investigadora, adreçada directament a la societat i que fa d’intermediària amb els mitjans de comunicació. L’article també es difondrà a través del web de la Unitat de Divulgació i Cultura Científica de la UIB.

Els articles finalistes han estat els següents:

  • «Existeixen probiòtics per a les plantes?», d’Elena Baraza
  • «Em creuràs si no t'ho dic?», de Maria Magdalena Payeras (autora principal)·      «Arqueòlegs del cervell: descomponem els engranatges de la memòria», d’Antònia Siquier
  • «Trencam el silenci del dolor a través de la IA», d’Álvaro Sabater (autor principal)

El concurs

La UIB, a través de la Unitat de Divulgació i Cultura Científica, convoca el V Concurs de Divulgació Científica, adreçat als investigadors de la UIB per a la redacció d’articles de divulgació de l’activitat científica i la recerca que es desenvolupa en aquesta universitat. El concurs pretén estimular l’interès del personal docent i investigador i també dels estudiants per les tasques de divulgació científica, que ha esdevingut una eina estratègica de la societat del coneixement.

El jurat

El jurat l'han integrat els periodistes Pablo Colado, editor de Medicina i Salut de The Conversation; David Oliver, periodista; Enric Culat, de la Unitat de Divulgació i Cultura Científica de la UIB; Maria Bel Pocoví, del Servei de Comunicació de la UIB, i Ferran Portella com a president del jurat, per delegació del doctor Víctor Homar, vicerector de Política Científica i Investigació de la UIB. 

Amb la col·laboració de la FECYT

Aquesta activitat forma part de la programació anual de la Unitat de Divulgació i Cultura Científica de la UIB, que rep la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) – Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

Lliurament del premi de la fase local d’#HiloTesis 2024 

També es va lliurar una distinció a la guanyadora de la fase local i menció especial del jurat de la fase estatal del concurs de divulgació científica #HiloTesis 2024. El jurat va triar el fil publicat per Maria Teresa Perelló Trias a la plataforma X en què explica de quina manera, amb una quimioteràpia intel·ligent i un tractament personalitzat, es pot arribar a millorar el tractament contra el càncer. 

Naukas Palma: 360° de Ciència

Més de 400 persones varen assistir dissabte a l’espectacle de divulgació científica Naukas Palma: 360° de Ciència, coorganitzat per la UIB i Naukas. Hi participaren 14 investigadors i divulgadors científics, que tractaren temes relacionats amb la literatura, llengua, dret penal, pol·linització de plantes, psicologia, aprenentatge automàtic (machine learning) i física, entre d’altres. Hi assistiren el Rector de la UIB, doctor Jaume Carot; el director general d’Universitats, Investigació i Ensenyaments Artístics Superiors, doctor Sebastià Massanet, i el delegat territorial de Redeia a les Illes Balears, Eduardo Maynau.

Podeu recuperar la gala íntegra de Naukas Palma: 360° de Ciència aquí:

Fecha de publicación: 07/10/2024