Premi internacional per al grup de recerca en Sistemes, Robòtica i Visió de la UIB

(Contenido en el idioma por defecto)

Els investigadors han estat guardonats en el 27th IEEE International Conference on Emerging Technologies and Factory Automation per un article en el qual proposen mecanismes innovadors per facilitar l’adopció de la tecnologia TSN en les xarxes de comunicació industrials 

L’article titulat «Migrating Legacy Ethernet-Based Traffic with Spatial Redundancy to TSN networks», del grup de recerca en Sistemes, Robòtica i Visió del Departament de Ciències Matemàtiques i Informàtica de la UIB, ha estat guardonat amb el premi Factory Automation Best Paper Award en el 27th IEEE International Conference on Emerging Technologies and Factory Automation (ETFA 2022), un congrés internacional celebrat a Stuttgart, Alemanya, del 6 al 9 de setembre de 2022.

L’ETFA és un dels principals congressos de la Industrial Electronics Society (IES) de l’Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE). En aquest congrés es reuneixen experts del món acadèmic i la indústria per difondre, discutir i fomentar el desenvolupament i l'adopció de nous mètodes, models i eines per al disseny i operació de sistemes de fabricació automatitzada i de sistemes d'automatització en general.

L’article premiat estén un conjunt d’eines concebudes per contribuir a l’adopció d’una nova tecnologia de xarxes de comunicació industrials basada en Ethernet i coneguda pel nom Time-Sensitive Networking (TSN). La indústria i l’acadèmia estan fent un gran esforç per adoptar TSN, ja que aquesta tecnologia no tan sols permetrà millorar la resposta en temps real i la fiabilitat d’aquestes xarxes industrials sinó que, a més, possibilitarà que s’integrin sistemes d’automatització amb sistemes d’informació en el context de l’internet de les coses (IoT). Aquesta integració és indispensable per habilitar noves aplicacions i serveis digitals, com són els sistemes intel·ligents d’automatització a les smart cities; les xarxes intel·ligents de producció i distribució elèctrica (smart grids), o les fàbriques intel·ligents, connectades i flexibles (smart factories).

La transició cap a TSN ha de ser progressiva i és de gran importància que les noves instal·lacions d’automatització basades en TSN es puguin dissenyar de la manera més fàcil possible a partir de les instal·lacions actuals basades en tecnologies de xarxa antigues. L’article pren com a punt de partida un conjunt d’eines que, per tal de facilitar aquesta transició cap a TSN de les instal·lacions, transformen el trànsit de missatges de xarxes antigues a trànsit TSN. Desafortunadament, aquest conjunt d’eines no era capaç de fer aquesta transformació quan el trànsit era redundant (quan el trànsit tenia missatges replicats). Aquesta limitació era molt rellevant, atès que moltes instal·lacions d’automatització són altament fiables i crítiques, i necessiten missatges replicats per garantir que les diferents parts del sistema intercanvien la informació de forma correcta. L’article estén aquest conjunt d’eines amb una sèrie de mecanismes que fan possible transformar aquest trànsit que conté missatges replicats i, per tant, representa un pas significatiu per poder adoptar TSN a instal·lacions d’automatització crítiques.

Referència bibliogràfica

M. Jover; I. Álvarez; M. A. Barranco i J. Proenza. «Migrating Legacy Ethernet-based Traffic with Spatial Redundancy to TSN». Proceedings of the 27th International Conference on Emerging Technologies and Factory Automation (ETFA 2022), Stuttgart, 2022.

Fecha del evento: 14/09/2022

Fecha de publicación: 14/09/2022