L'exalumne de la Universitat de les Illes Balears Francisco Berga Montaner ha obtingut la sisena millor nota d'Espanya als exàmens de QIR (químic intern resident). Aquestes proves donen accés a una de les quinze places de formació sanitària especialitzada que s'ofereixen en centres hospitalaris de l'Estat.
Francisco Berga es llicencià en Química (2012) a la Universitat de les Illes Balears; el curs 2012-13 va cursar el Màster en Ciència i Tecnologia Química; i es va doctorar l'any 2016 amb una recerca que va fer en el marc d'activitats investigadores del grup de recerca en Litiasi Renal i Biomineralització. També va formar part de la primera promoció de joves qualificats que es va incorporar a la UIB amb el programa SOIB Jove - Qualificats Sector Públic, finançat pel SOIB i cofinançat del Fons Social Europeu (FSE) i la Garantia Juvenil.
Tothom coneix el MIR, però què és exactament el QIR?
Sí, hi ha tan poques places —enguany són quinze— que no és gaire conegut en l’àmbit general. El QIR, com el MIR, és la porta d’accés a la formació sanitària especialitzada del sistema sanitari. A Química tenim tres especialitats de quatre anys de formació: Anàlisi Clínica, Bioquímica Clínica i Microbiologia. I una especialitat de tres anys, Radiofarmàcia.
Superar les proves és tot un èxit. Quines portes t'obri?
Superar l’examen et permet seguir un període de formació remunerada a un laboratori d’hospital. Després, en haver-lo acabat, no solament tens el títol d’especialista, sinó també experiència, cosa que ens exigeixen fins i tot als qui començam. En tot cas, aquest examen, per jo, que el món sanitari sempre m'ha atret, ha estat una sortida a la manca d’oportunitats laborals una vegada que vaig haver acabat el doctorat. Per ventura ho veia un poc difícil, però tenia clar que volia quedar a les Illes i aprofitar aquí els coneixements que m’ha donat estudiar Química.
Ja has triat plaça?
No, encara no. L’elecció de places és dia 20 d’abril, però tinc clar que, com a primera opció, triaré Son Espases. He tingut la sort d’aprovar el QIR enguany, que hi havia plaça aquí. L’any passat vaig quedar-hi a prop, però si l’aprovava me n’havia d’anar a un altre hospital espanyol. Tinc cinc persones al davant a la llista, i esper que Palma no sigui una de les seves primeres opcions.
Com valores la formació rebuda a la UIB?
Molt bona. Estic molt content d’haver estudiat Química a la UIB. Sent una universitat petita, la relació entre producció científica i dimensions és molt positiva. Tenim uns resultats molt bons. Personalment, he après molt fent feina al costat dels professors Fèlix Grases i Antònia Costa al Laboratori d'Investigació en Litiasi Renal durant el màster i el doctorat. Ells m’han ensenyat la importància de la relació entre la investigació sanitària que fa la Universitat i la pràctica clínica als hospitals de la nostra comunitat i d’Espanya. Potser és per això que ara vull ser a l’altra banda, a l’hospital, i tenir contacte permanent amb la UIB.
Què diries a la gent que es prepara per al QIR? Quin consell t’hauria agradat que t’haguessin donat?
Supòs que això val per a tots els exàmens i oposicions: que no es desesperin, encara que els suspenguin. Tenir clar l’objectiu i esforçar-se al màxim per assolir-lo. No val per res posar-te a estudiar si sempre tens excuses per deixar-ho de fer. Deixar-te ajudar per la família i els amics: jo he tingut la sort de tenir-los devora, i ells han patit tant o més que jo.
Fecha de publicación: 27/02/2020