L’IDI i la UIB fomenten la recerca i el desenvolupament de nous materials km 0 connectant la creativitat i la innovació

(Contenido en el idioma por defecto)

L'acord de col·laboració ha permès desenvolupar materials a partir del rebuig de matèries d'origen local

En el marc del projecte «LOOP, disseny i circularitat», l’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI) ha signat un conveni de col·laboració amb la Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears (FUEIB) per investigar i desenvolupar materials nous a partir de residus i matèries primeres locals, per incorporar-los al disseny de productes per als sectors productius. L’IDI, entitat dependent de la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, va iniciar, l’abril d’enguany, el projecte LOOP amb la finalitat de sensibilitzar sobre el concepte de circularitat i vincular-lo als professionals del disseny i de les empreses per crear productes que compleixin els estàndards de l’estètica, la funcionalitat i l’economia circular.

A través d’aquesta col·laboració entre el LOOP i la UIB/FUEIB, el Grup de Recerca de Construccions Arquitectòniques i d’Enginyeria d’Edificació ha identificat materials a partir del rebuig de matèries d’origen local que tenen grans possibilitats de transformació, fent una aposta clara per les matèries locals, que estan vinculades al territori i a la seva circularitat.

Així, ja han obtingut els primers resultats amb la investigació duta a terme per Carolina García Espinar —en el marc d’un treball de fi de grau (Edificació) a la UIB, tutoritzat pel Dr. Francesc Masdeu i el Dr. Joan Muñoz—, en la qual ha creat un material km 0 amb matèria d’origen orgànic, com són les clovelles d'ametla, pinyols d’olives, pell de raïm i farina, juntament amb aglomerants, com la resina de pi dissolta amb acetona i la fulla de figuera de moro triturada. Tots aquests materials s’han combinat per crear una varietat de mostres per a l’estudi.

Les combinacions i dosificacions finals que presenten bona cohesió, duresa i estabilitat obren un camp de recerca per desenvolupar productes nous. D’aquesta manera, la passa següent és que els dissenyadors treballin amb el material nou per mostrar-ne tot el potencial. Arribats a aquest punt, el desenvolupament científic ha complert l’objectiu inicial, i és quan el disseny, com a disciplina capaç d’aportar el valor, entra en acció.

El LOOP fomenta la implementació del disseny com a element estratègic en la millora competitiva de les empreses i posa en contacte investigadors i professionals del disseny per desenvolupar productes que obeeixin als estàndards de l’estètica, la funcionalitat i l’economia circular.

Més informació a <https://loopdisseny.com/recerca.html>.

Fecha de publicación: 01/12/2021