La UIB ha participat, des del primer moment, en l’esforç dedicat a la detecció dels exemplars i dels nius d’aquesta espècia invasora, amb iniciatives com ara el projecte de ciència ciutadana Vespapp
Les Illes Balears són el primer territori europeu que ha assolit la fita de declarar eradicada la vespa asiàtica (Vespa velutina ssp. nigrithorax), una espècie invasora que suposa una amenaça important per a les abelles mel·líferes i altres insectes pol·linitzadors.
Així ho ha anunciat el Govern de les Illes Balears en una roda informativa que ha tingut lloc el dijous 26 de novembre, i en la qual ha participat la doctora Mar Leza, professora del Departament de Biologia i investigadora del Grup de Recerca en Investigació del Canvi Global, que ha participat directament en l’esforç dedicat a la detecció i eradicació dels exemplars i dels nius d’aquesta espècie durant els cinc anys que ha durat la campanya.
L’octubre de 2015, la Universitat de les Illes Balears va confirmar la detecció del primer exemplar de vespa asiàtica (Vespa velutina ssp. nigrithorax), una espècie invasora que suposa una amenaça important per a les abelles mel·líferes i altres insectes pol·linitzadors. El 2016 se’n varen detectar nou nius als municipis de Sóller, Deià, Fornalutx i Bunyola. L’any següent, la presència de l’espècie va assolir el pic més alt, amb vint-i-un nius detectats als municipis de Sóller, Deià, Fornalutx, Bunyola, Valldemossa, Esporles, Santa Maria del Camí, Lloseta i Escorca. El 2018 se’n va detectar només un niu, a Sóller. De llavors ençà, no han tornat a detectar-ne.
Un projecte exitós de ciència ciutadana
En total, se n’han localitzat i destruït 32 nius, i s’han capturat 89 exemplars de vespa asiàtica, en bona part gràcies a la tasca del projecte de ciència ciutadana Vespapp. És una aplicació impulsada i desenvolupada des de la UIB, que ha permès que els ciutadans de les Illes Balears participassin directament en la tasca de detecció i eradicació d’aquesta espècie. En total, a través de Vespapp s’han rebut aproximadament 1.200 avisos, com ha explicat la doctora Leza en la roda de premsa. Aquests avisos han permès localitzar bona part dels nius de vespa asiàtica.
El darrer niu d’aquesta espècie a Mallorca, única illa de l’arxipèlag on s’havia detectat, es va localitzar el juliol de 2018. Des de llavors, tot i que s’ha mantingut l’esforç de trampeig, no s’ha pogut confirmar la presència d’aquesta espècie invasora a l’illa.
El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha assegurat que l’eradicació de la vespa asiàtica «és una noticia excepcional per a la biodiversitat de l’arxipèlag i confirma que aquesta terra té un personal tècnic i científic de primer nivell, capaç de plantar cara als majors reptes que ens planteja l’emergència climàtica». Mir ha agraït «el gran esforç i la tasca ingent de coordinació» de tots els actors implicats: el servei de Protecció d’Espècies, els Agents de Medi Ambient, el COFIB, la UIB, l’112 , la Diputació de Guipúscoa i el seu cos de Bombers, els Agents Forestals de Girona, els ajuntaments afectats i diverses associacions d’apicultors i caçadors. Amb tot, ha subratllat també «la gran rellevància de la participació ciutadana en aquest gran èxit col·lectiu».
En aquest sentit, ha destacat que bona part dels avisos que han permès localitzar nius han procedit de la ciutadania. Així, organismes com l’112, el COFIB o la aplicació Vespapp, desenvolupada per la UIB, han estat clau també per eradicar l’espècie.
Vespapp no solament és una eina on es pot trobar informació sobre l’espècie invasora (com són la vespa i el niu; com podem diferenciar-la d’altres vespes; quina és la seva biologia; quins impactes té;, quina és la importància de les seves preses: les abelles), sinó que, alhora, el ciutadà pot ser part activa en el procés d’eradicació i/o control de l’espècie. Així, qualsevol persona que vegi una vespa sospitosa ho pot notificar a través de l’aplicació mòbil, la web o les xarxes socials. Aquestes notificacions són rebudes per un grup d’entomòlegs experts, que, en cas d'observar un positiu, avisen l’autoritat competent per activar el protocol dissenyat.
El desenvolupament d’aquesta plataforma ha estat possible gràcies a la col·laboració de nombrosos actors: l’empresa Habitissimo, la Càtedra Santander-UIB d’Innovació i Transferència del Coneixement, la Conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme del Govern de les Illes Balears i la Unió Europea, a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).
Aquesta iniciativa ha estat mereixedora de nombrosos reconeixements, com ara el Premi a la Divulgació Científica de la Societat Catalana de Biologia (2017), el Premi Onda Cero Mallorca de Ciència i Investigació (2019), i el segon premi al millor projecte cofinançat pel FEDER de l'Acte anual 2019 de Política Regional i Fons Europeus a Espanya.
Al marge de les tasques de detecció, a la UIB també es fa recerca sobre la vespa asiàtica. De fet, un equip d’investigadors del Departament de Biologia, liderat per la doctora Mar Leza, amb el suport de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, lidera una investigació sobre la diversitat genètica d’aquesta espècie invasora per identificar-ne l’origen i les rutes de dispersió.
Notícies relacionades
- La vespa asiàtica ja és a Mallorca
- Vespapp: una app dissenyada a la UIB per detectar i controlar la vespa asiàtica a Mallorca
- L'equip creador de Vespapp obté el premi Onda Cero Mallorca 2019 de Ciència i Investigació
- Vespapp és el segon millor projecte cofinançat per FEDER a Espanya
- La UIB cerca en l'ADN de la vespa asiàtica la via d'entrada a Mallorca i a la península Ibèrica
Fecha de publicación: 26/11/2020