170 alumnes de secundària participen a la UIB en un congrés científic sobre ciència marina

(Contenido en el idioma por defecto)

Aquesta iniciativa de la Universitat de les Illes Balears i l’Institut Espanyol d’Oceanografia es farà el divendres, 12 de maig

Més de 170 alumnes de 10 centres de secundària de les Illes Balears participen en el II Congrés d’Estudiants SeCosta 2023, que es farà a l’edifici Gaspar Melchor de Jovellanos del campus de la Universitat de les Illes Balears el divendres, 12 de maig.

El congrés científic és la culminació de la participació dels alumnes, durant el curs 2022-23, en la iniciativa de ciència ciutadana SeCosta, centrada en l’estudi i la divulgació del medi marí.

En el marc del congrés, els alumnes seran els encarregats de mostrar els resultats que han assolit amb la seva recerca a través de presentacions orals i d’una exposició de pòsters científics sobre els estudis següents:

  • «Estudi fisioquímic i biològic de la badia de Portmany», a càrrec dels alumnes de l’IES Quartó de Portmany.
  • «Estat de la badia de Pollença», a càrrec dels alumnes de l’IES Guillem Cifre de Colonya.
  • «Explorant els efectes naturals i antròpics sobre la platja d’Es Dolç», a càrrec dels alumnes del Liceu.
  • «Pasado, presente y futuro de nuestra isla», a càrrec dels alumnes d’Aula Balear.
  • «Canvi climàtic i biodiversitat a Portocolom», a càrrec dels alumnes de l’IES Felanitx.
  • «La posidònia. Estudi de la influència de la presència de posidònia en el fons marí i l’erosió del litoral marí balear», a càrrec dels alumnes de l’IES La Ribera.
  • «La vida marina i el turisme. Efectes del turisme en els ecosistemes de les platges», a càrrec dels alumnes de l’IES Felanitx.
  • «La intrusión salina», a càrrec del alumnes del CC La Miraculosa.

Un projecte amb més de 1.200 alumnes de les Illes Balears i Barcelona

Al llarg del curs, gairebé 1.200 alumnes de 29 centres educatius de les Illes Balears i un centre de Barcelona han estat protagonistes actius de les diferents fases d’un estudi científic: l’IES Alcúdia (Alcúdia), l’IES Algarb (Sant Jordi de Ses Salines), el CC Aula Balear (Palma), el CIDE (Palma), l’IES Emili Darder (Palma), l’IES Felanitx (Felanitx), l’IES Guillem Cifre de Colonya (Pollença), l’IES Guillem Colom (Sóller), l’IES Josep Miquel Guàrdia (Alaior), el CC Es Liceu (Marratxí), l’IES Llorenç Garcies Florit (Artà), l’Escola Maristes Anna Ravell (Barcelona), el CC La Miraculosa (Palma), l’IES Mossèn Alcover (Manacor), l’IES Pasqual Calbó i Caldés (Maó), l’IES Port d’Alcúdia (Alcúdia), l’IES Puig de sa Font (Son Servera), el Col·legi Puresa de Maria (Manacor), l’IES Quartó de Portmany (Sant Antoni de Portmany), l’IES Quartó del Rei (Santa Eulària), l’IES La Ribera (Palma), el CC La Salle (Alaior), l’IES Sant Agustí (Sant Josep de sa Talaia), el CC Sant Francesc (Palma), l’IES Santa Margalida (Santa Margalida), l’IES Santanyí (Santanyí) i l’IES Son Rullan (Palma).

Concretament, els estudiants han participat primer en el disseny i desenvolupament dels instruments d'observació mitjançant aparells de baix cost basats en tecnologia Arduino. Seguidament, han obtingut les dades (batimetries i topografies de platges, temperatura de l’aigua, pressió atmosfèrica o nivell de la mar a diferents indrets del litoral balear), i, finalment, participaran en la presentació i divulgació dels resultats durant el II congrés d’estudiants SeCosta 2023.

Les dades obtingudes seran molt útils per a estudis científics relacionats amb l’impacte del canvi climàtic a platges o esdeveniments extrems del nivell de la mar, atès que són dades d’alta qualitat que provenen de molts d’indrets de la costa.

El projecte SeCosta ha estat impulsat pel grup de recerca en Nivell de la Mar i Clima, que engloba investigadors de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i del Centre Oceanogràfic de Balears de l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO/CSIC). Aquest projecte té la col·laboració de la Conselleria d’Educació i Formació Professional del Govern de les Illes Balears

Aquesta iniciativa va rebre finançament de distints projectes científics i de divulgació, com ara el DECIMATE (FCT-20-16093), amb la col·laboració de la FECYT, UNCHAIN (PCI2019-103680, MCIN/AEI/10.1303/501100011033), SOCLIMPACT (Grant agreement ID: 776661, DOI: 10.3030/776661) i VENOM (PGC2018-099285-B-C21), en els quals es va provar una manera nova de fer divulgació sobre el medi marí.

Ciència per a Tothom

Els alumnes també participaran a tallers i activitats de Ciència per a Tothom, que els dies 11, 12 i 13 de maig ompliran la UIB amb un programa farcit de tallers i d’activitats per acostar la ciència i la tecnologia als infants i al públic en general. 

Fecha del evento: 12/05/2023

Fecha de publicación: 09/05/2023

Con la colaboración de:

 Gobierno de España. Ministerio de Ciencia e Innovación. FECYT Innovación