Una guia europea per al maneig de la síndrome coronària crònica, coordinada des de les Illes Balears

(Contenido en el idioma por defecto)

El document de referència de la Societat Europea de Cardiologia l’ha coordinat el doctor Xavier Rosselló, investigador de l’IdISBa i professor de la Universitat de les Illes Balears. 

El doctor Xavier Rosselló, investigador clínic de l'Institut d’Investigacions Sanitàries de les Illes Balears (IdISBa), cardiòleg de l'Hospital Universitari Son Espases i professor associat de la Facultat de Medicina de la Universitat de les Illes Balears, ha coordinat la Guia clínica europea 2024 ESC per al maneig de la síndrome coronària crònica (2024 ESC Guidelines for the management of chronic coronary syndromes).

Aquesta guia és un document de referència fonamental per als 57 països membres de la Societat Europea de Cardiologia, atès que determina els protocols d'actuació en pacients que pateixen patologia amb síndrome coronària crònica. La guia s’ha presentat recentment al Congrés Europeu de Cardiologia, que ha tingut lloc a Londres del 30 d’agost al 2 de setembre.

La guia és fruit del treball d'un equip internacional on han participat cardiòlegs de països com Bèlgica, Itàlia, Suïssa, Espanya, Polònia, Regne Unit, Alemanya, Països Baixos, Dinamarca i França. El Dr. Xavier Rosselló ja va coordinar el 2023 la Guia clínica europea 2023 ESC per al maneig de la síndrome coronària aguda. El 2024 ha repetit l’experiència i s’ha convertit en el primer cardiòleg europeu que coordina dues guies de pràctica clínica en anys consecutius.

Les guies de pràctica clínica

Les guies de pràctica clínica són el resultat de gairebé tres anys d’esforç col·laboratiu a escala internacional i tenen per objectiu d’actualitzar i determinar quines són les proves diagnòstiques, els tractaments i les intervencions més adients per a cada pacient a partir dels estudis científics més sòlids.

Habitualment, s'elaboren amb la participació de més de 25 membres de diferents parts del món (principalment d'Europa, però també dels Estats Units i el Japó), i les revisen més de 100 experts internacionals. Es renoven aproximadament cada cinc anys.

Atès que les patologies cardiovasculars són la causa principal de mort als països occidentals, les guies de pràctica clínica de la Societat Europea de Cardiologia generen una atenció clínica i acadèmica extraordinària i reben més de 1.000 cites per any.

Una línia de recerca prioritària a IdISBa

El grup de recerca Fisiopatologia i Terapèutica Cardiovascular de l’IdISBa, liderat pel Dr. Rosselló, té com a línia prioritària l'avaluació crítica de l'evidència científica presentada a les guies de pràctica clínica. L'objectiu del grup de recerca és avaluar detalladament els assaigs clínics que donen suport a l'ús de proves diagnòstiques, medicacions i intervencions en pacients amb patologia cardiovascular, amb l'objectiu d'aplicar el coneixement de la manera més rigorosa possible.

En aquesta línia, la Dra. Caterina Mas Lladó, membre d’aquest grup de recerca, va defensar el passat mes de juny a la Universitat de les Illes Balears la seva tesi doctoral, titulada Les guies de pràctica clínica de la síndrome coronària aguda: una anàlisi crítica de la seva evidència, generalització i aplicabilitat.

El document complet de la guia de pràctica clínica de 2024 està disponible per a la consulta en aquest enllaç: https://academic.oup.com/eurheartj/advance-article/doi/10.1093/eurheartj/ehae177/7743115#479845096 

La guia de pràctica clínica de 2023 està disponible per a la consulta en aquest enllaç: https://academic.oup.com/eurheartj/article/44/38/3720/7243210?login=false 

Fecha del evento: 05/09/2024

Fecha de publicación: 05/09/2024

Con la colaboración de:

 Gobierno de España. Ministerio de Ciencia e Innovación. FECYT Innovación