L'Associació Espanyola d'Urologia crea un premi en honor al doctor Fèlix Grases

(Contenido en el idioma por defecto)

El guardó a les millors tesis doctorals en l’àmbit de la litiasi urinària durà el nom del catedràtic de la Universitat de les Illes Balears per reconèixer la seva trajectòria en l’estudi dels càlculs renals i les calcificacions patològiques. 

L’Associació Espanyola d’Urologia ha creat el Premi Professor Grases a la millor tesi doctoral en litiasi urinària, en reconeixement a la trajectòria acadèmica del doctor Fèlix Grases, catedràtic de la Universitat de les Illes Balears i figura destacada en l’àmbit de l’estudi dels càlculs renals i les calcificacions patològiques.

El guardó premiarà la millor tesi doctoral relacionada amb el tractament, diagnòstic, prevenció i recerca bàsica en litiasi urinària, amb l'objectiu de reconèixer el treball doctoral excel·lent i rigorós, contribuir a la transmissió de coneixement i fomentar una recerca innovadora i de qualitat en l'àmbit de la urologia.

El premi el convoca l’Associació Espanyola d’Urologia amb el suport de la Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears i el Biobanc de Càlculs Renals de la UIB, i la col·laboració de l’empresa Devicare.

En la convocatòria 2023-24, el guanyador del premi rebrà una dotació econòmica de 4.000 euros, a més d’un diploma i un trofeu que li seran lliurats en el marc de la reunió del Grup de Litiasi, Endourologia, Laparoscòpia i Robòtica (LELR) que es farà a Bilbao el 2025.

Trajectòria

El doctor Fèlix Grases és catedràtic de la UIB des de 1987 i ha dedicat la seva activitat investigadora a l'estudi dels càlculs renals (pedres de ronyó) i calcificacions patològiques (cardiovasculars i salivals). Va posar en marxa el Laboratori d’Investigació en Litiasi Renal de la Universitat de les Illes Balears, un referent nacional i internacional en l’estudi de la litiasi.

Amb més de 30 anys d’experiència, l’equip d’investigadors que lidera el doctor Fèlix Grases va iniciar l’estudi de la litiasi renal a la UIB en col·laboració amb el sector hospitalari, tant de les Illes Balears com d’Espanya i a escala internacional, amb l’objectiu de potenciar la docència, la recerca i la transferència de coneixements en l’àmbit de la litiasi renal i línies de recerca relacionades amb l’estudi de les calcificacions.

El resultat d’aquesta recerca s’ha recollit en més de 340 publicacions científiques, 45 tesis doctorals i 20 patents transferides i en explotació, i ha donat lloc al desenvolupament de nous mètodes de diagnòstic i prevenció de la litiasi renal.

En els darrers anys, la tasca del Laboratori ha permès posar en marxa el primer banc del món de mostres biològiques de càlculs renals amb finalitats de recerca biomèdica, així com el primer registre estatal de litiasi pediàtrica.

A més, el doctor Fèlix Grases ha estat director de l’Institut Universitari d’Investigacions en Ciències de la Salut entre 2003 i 2022.

Per la seva trajectòria, el doctor Grases ha rebut diversos guardons i premis, com l'Antena d'Or, atorgat per Antena 3 Ràdio (1983); el Premi a la Investigació Aplicada de la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Mallorca, Eivissa i Formentera (1999); el primer premi E. Pérez-Castro de Archivos Españoles de Urología (2001); el premi Diario de Mallorca (2004); el premi Baleares del Mundo (2004); el premi Ramon Llull del Govern de les Illes Balears (2006); el premi Humanitats del Rotary Club Mallorca (2015); el Premi Honorífic a la Trajectòria Professional de l’Acadèmia Mèdica Balear (2016) i la Medalla d'Honor i Gratitud del Consell de Mallorca (2020). El juny de 2024 va ser nomenat Membre d’Honor de l’Associació Espanyola d’Urologia. 

Fecha de publicación: 24/09/2024

Con la colaboración de:

 Gobierno de España. Ministerio de Ciencia e Innovación. FECYT Innovación