Ruïnes? Runa? Restes? Una invitació al diàleg

(Contenido en el idioma por defecto)

Les restes abjectes de l’hegemonia en la cultura (catalana) actual

Diàleg amb l’excusa de la publicació del volum Sumar les restes: ruïnes i mals endreços en la cultura catalana postfranquista, de la doctora Mercè Picornell

Amb Helena Buffery, Francesc Serés i Francesc Torres (en diàleg amb Damià Pons, Joan Mas, Margalida Pons i Mercè Picornell)

Dia: 27 de novembre de 2020
Hora: 18 hores
Lloc: per Zoom 

En el volum Sumar les restes la professora Mercè Picornell ha reunit diverses aproximacions a les ruïnes contemporànies en la cultura catalana. Tot i que hi reflexioni sobre el sentit simbòlic de les ruïnes, interessa també la seva condició material –d'objectes descartats, edificacions incompletes, etc. Des d'aquesta doble condició, les ruïnes contemporànies, les restes i els objectes descartats motiven debats i decisions polítiques que afecten tant els relats historiogràfics com la gestió cultural. En aquest darrer sentit, el llibre intenta també assajar camins per construir una anàlisi cultural atenta als residus d'un model de cultura, a les restes de la norma. S'inspira tant en la percepció d'allò residual que teoritza Raymond Williams com en la proposta d'anàlisi de la cultura transicional de Nelly Richard.

En aquest seminari es fixarà l’atenció en les exclusions que generen els processos de canonització o els usos interessats del concepte de patrimoni en la gestió cultural. Són múltiples els debats dels darrers anys que se situen en aquest espai d'interrogació.

Tot plegat, la matèria i la memòria, la monumentalització i les seves restes, són un tema present que afecta els debats públics i la gestió cultural. En parlaran sis persones: d’una banda, tres ponents: Francesc Torres, Francesc Serés i Helena Buffery. De l'altra, tres investigadors de la Universitat de les Illes Balears que hi establiran un diàleg: Joan Mas, Damià Pons i Margalida Pons.

Documentos relacionados

Fecha del evento: 27/11/2020

Fecha de publicación: 26/11/2020

Con la colaboración de:

 Gobierno de España. Ministerio de Ciencia e Innovación. FECYT Innovación