Representació teatral «El retaule dels monstres»

(Contenido en el idioma por defecto)

En la representació, coordinada per la dramaturga Alma García, els porucs i els monstres prenen la paraula en primera persona en la celebració de l'Orgull Boig.

Es tracta d’una acció en el marc del projecte «Mostram monstres a escena: processos creatius i col·laboratius al servei de la salut mental comunitària». Ajut d'Educació per a la Transformació Social, Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat. 

Lloc: teatre a l'exterior, al costat de l'edifici Guillem Cifre de Colonya, campus universitari, Palma
Data: dimecres, 24 de maig de 2023
Horari: de 12.30 a 15 hores (obra de teatre, a les 13 hores) 

L’acció «Mostram monstres a escena: processos creatius i col·laboratius al servei de la Salut mental comunitària» pretén difondre entre la comunitat universitària i la societat en general la tasca duta a terme en el marc del projecte La Forma dels Somnis, on col·laboren els docents i estudiants de l'assignatura Aproximacions Interdisciplinàries a la Literatura (grau de Llengua i Literatura Catalanes, UIB), l'àrea de Salut Mental Tramuntana (IB-Salut) i l'associació de familiars i usuaris de salut mental La Nostra Veu.

L'acció és fruit de la representació de textos que s'han publicat en el llibre Mostram monstres: una investigació creativa sobre la por (Ínsula Literària), editat per un grup d'estudiants del grau de Llengua i Literatura Catalanes.
 
El retaule dels monstres és una acció teatral coordinada per la dramaturga Alma García. Es tracta d'una obra que parteix d'un treball teatral intensiu que es va dur a terme durant el mes d'octubre de 2022 i que s'ha reeditat durant el mes d'abril i maig de 2023. Durant diverses sessions de preparació als locals de La Nostra Veu, es proposa un treball d'escenificació de textos propis al qual estan convidats els participants del projecte «Mostram monstres», així com els nous estudiants, usuaris i professionals de salut mental que s'hi vulguin implicar. L'acció teatral es presentà per primer cop el 7 d'octubre de 2022 a Can Campaner, Palma, en el marc de les activitats del Dia Internacional de la Salut Mental. 

En la representació, els porucs i els monstres prenen la paraula en primera persona, amb l’objectiu d’implicar la Universitat de les Illes Balears en la celebració de l'Orgull Boig. L'Orgull Boig és un moviment sociocultural format per activistes supervivents del sistema de salut mental que lluiten contra les violències que encara s'exerceixen en ocasions en el sistema psiquiàtric i que poden atemptar contra els drets humans, com són les contencions mecàniques, els ingressos involuntaris o la medicació excessiva i forçosa. Des d'aquesta posició crítica, volen obrir espai per a la lluita contra l'estigma i generar espais per a l'escolta de la veu i l'experiència de les persones afectades. 

Fecha del evento: 24/05/2023

Fecha de publicación: 23/05/2023

Con la colaboración de:

 Gobierno de España. Ministerio de Ciencia e Innovación. FECYT Innovación