Carruatges: auge i declivi d'un vehicle útil més enllà del transport

(Contenido en el idioma por defecto)

La tesi doctoral de Nicolau S. Cañellas Serrano ha analitzat centenars de carruatges utilitzats a les illes Balears al llarg dels segles fins que foren substituïts per l’automòbil 

Els carruatges són uns enginys que multipliquen la capacitat de transport d’una societat. Són, per tant, uns potenciadors del comerç i de l’intercanvi i, per això, part essencial del bagatge de les societats més avançades des del moment en què foren inventats fins a començament del segle XX. En aquest treball s’ha estudiat l’arribada, la difusió i la diversificació del carruatge en cada una de les illes Balears i també el lent i returat procés de substitució per l’automòbil.

Per fer-ho, s’han catalogat 390 carruatges de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera. S’ha entrevistat un gran nombre de persones per conèixer de primera mà l’experiència de les que encara els usaren de manera habitual. Finalment, s’ha extret informació d’una gran varietat de fonts documentals.

La informació recollida s’ha sistematitzat en un catàleg que ha estat sotmès a tres lectures diferents. Primer, s’ha cercat de classificar els carruatges des d’un punt de vista tipològic, basant-se en la forma del buc (als carruatges de dues rodes) o en la funció (als de quatre). Això ha permès conèixer-ne no sols els tipus existents sinó la relació de parentiu que hi ha entre cada un. També s’han analitzat cada un dels camps del catàleg, per conèixer i caracteritzar els elements que formen els carruatges. Així, se n’han identificat els trets arcaïtzants o moderns i també els propis d’un espai determinat. Finalment, l’anàlisi adaptativa ha donat a conèixer com s’han adaptat els carruatges a tasques especialitzades (carros ràpids, de trabuc, baixos...).

El treball que es presenta ofereix una visió global dels carruatges a les illes Balears al llarg dels segles, però, a més, ofereix pautes, mètodes i criteris per analitzar els d’altres llocs. S’ha pogut demostrar que els carruatges de dues rodes presenten un nombre limitat de models bàsics, perquè han de satisfer uns requeriments tècnics mínims que els permeten ser útils per a la seva tasca. En canvi, els carruatges de quatre rodes presenten més variabilitat. També s’ha comprovat que l’execució de tasques especialitzades provoca que s’hi introdueixin adaptacions —que són les mateixes per a tipus de carruatges diversos—, i que les poblacions de carruatges de Mallorca, Menorca i les Pitiüses presenten característiques diferents i específiques en cada lloc.

Fitxa de la tesi doctoral

  • Autor: Nicolau Sebastià Cañellas Serrano
  • Títol: Carruatges a les Balears
  • Direcció de tesi: Dr. Antoni Ginard Bujosa i Dr. Andreu Ramis Puig-gros
  • Programa de Doctorat en Història, Història de l'Art i Geografia 

Fecha de publicación: 09/04/2024

Con la colaboración de:

 Gobierno de España. Ministerio de Ciencia e Innovación. FECYT Innovación