El seu fil de piulades a Twitter per explicar la seva tesi doctoral representarà la Universitat de les Illes Balears a la competició estatal
L’alumna de doctorat Antònia Siquier Perelló és la guanyadora de la fase local del concurs #HiloTesis2023, una competició en la qual els participants han de divulgar la seva tesi doctoral en un fil de, com a màxim, 20 piulades, i tenir en compte les limitacions i possibilitats que ofereix la xarxa social Twitter.
Antònia Siquier Perelló és alumna del programa de doctorat en Neurociències de la Universitat de les Illes Balears. El fil de missatges sobre la seva tesi doctoral s’ha centrat en una nova aproximació al coneixement de la malaltia del Parkinson mitjançant un mètode estadístic innovador anomenat Item Specific Deficit Approach. Aquest mètode quantifica els dèficits cognitius dels pacients en una prova de memòria episòdica i n’analitza la sensibilitat.
La tesi doctoral que fa Antònia Siquier Perelló s’inscriu en l’activitat investigadora del grup de recerca en Neuropsicologia i Cognició (Neurocog), i podria ser clínicament rellevant. L’estudi implica que a les estructures hipocampals de pacients amb Parkinson també hi ha neurodegeneració. Aquest mètode també podria contribuir a saber més coses de la relació, en l’àmbit cognitiu, entre malalties neurodegeneratives, com l’Alzheimer i el Parkinson.
El fil de piulades d’Antònia Siquier Perelló ha estat seleccionat entre un total de set participants. Els altres participants han estat:
- Erick Gustavo Chuquichambi Apaza, amb un fil sobre la relació entre l’arquitectura, el disseny urbà i l’estètica.
- Cayetano Herrera López, amb un fil sobre pol·linització de les abelles i el control d’espècies invasores.
- Diego Barzallo Granizo, amb un fil sobre el disseny i construcció d’un sistema multifuncional portàtil basat en imatges digitals per a la detecció in situ de mostres ambientals i alimentàries.
- Francesca Comas Serra, amb un fil sobre l’extracció i avaluació dels composts bioactius de l'àloe vera.
- Daniela Andrei, amb un fil sobre mètodes d’anàlisi i composició de la mel, en particular, la cromatografia com a eina per analitzar-la.
- Violeta Calleja Solanas, amb un fil sobre models de comportament a les xarxes socials mitjançant la creació d’una analogia que faci de pont entre els ecosistemes i les xarxes socials.
Valoració del jurat
El jurat de la UIB, reunit el dia 15 de maig, ha valorat molt positivament l’alt nivell de qualitat dels fils presentats, i agraeix l’aportació de tots els participants. En particular, el jurat ha destacat la claredat i l’ús de llenguatge divulgatiu per explicar el tema de la recerca dels participants en el concurs, d’una manera concisa i ben estructurada. També ha valorat de manera molt positiva l’adaptació del missatge a l’àmbit de les xarxes socials, així com la utilització dels recursos que ofereix Twitter per fer els fils més fàcils d’entendre i atractius per a tota mena de públic. Alhora, el jurat destaca el fet que tots els fils participants compleixen perfectament amb l’objectiu de divulgació i transferència social de coneixement que té el concurs #HiloTesis, i apropen al públic els fonaments i objectius de la seva investigació.
Fase estatal
El fil de Twitter d’Antònia Siquier Perelló participarà ara a la fase estatal del concurs, en representació de la UIB, i rebrà un ajut addicional del Programa d'ajuts per a l'assistència a congressos i estades de treball del Programa de Foment de la Recerca del Vicerectorat de Política Científica i Investigació. Aquest ajut estarà dotat de 300 euros addicionals si l’activitat es desenvolupa dins l’Estat espanyol, i de 500 euros addicionals en cas que sigui a l’estranger. Entre l'1 i el 7 de juny, la CRUE farà públics els tres fils guanyadors, procedents de tres universitats diferents; uns premis dotats de 1.000 euros cada un.
#HiloTesis
#HiloTesis és una iniciativa de la Xarxa de Divulgació i Cultura Científica (RedDivulga) de la Sectorial d’R+D+I de la CRUE per promoure el desenvolupament d'habilitats de comunicació i divulgació científica de futurs o recents doctors i doctores mitjançant un fil de Twitter, una iniciativa a la qual se suma la Universitat de les Illes Balears. Mitjançant aquest concurs, els participants han de divulgar la seva tesi doctoral en un fil de, com a màxim, 20 piulades, i tenir en compte les limitacions i possibilitats que ofereix la xarxa social Twitter.
Fecha de publicación: 22/05/2023