El compromís de la comunitat universitària és clau per consolidar el canvi cap a un model de gestió que permeti dissenyar i implementar mesures futures destinades a reduir la producció de residus.
La Universitat de les Illes Balears va posar en marxa el passat 29 de gener un sistema de recollida selectiva de residus al campus universitari amb l’objectiu d’optimitzar i fer més eficient el reciclatge mitjançant la separació en cinc fraccions (rebuig, paper i cartró, vidre, matèria orgànica i envasos) i, en conseqüència, reduir l’impacte ambiental dels residus generats.
Un altre dels objectius que es volien assolir amb aquest canvi de model era poder disposar de dades objectives sobre el volum de residus que es generen al campus universitari. Aquesta informació és imprescindible per estudiar, dissenyar i implementar mesures futures que contribueixin a continuar amb l’optimització dels residus generats.
Passats els primers mesos des de la posada en marxa de la recollida selectiva, la Universitat ja disposa de les primeres dades corresponents al període comprès entre febrer i juny de 2024, proporcionades per EMAYA, l’empresa municipal de l’Ajuntament de Palma que s’encarrega de la recollida dels residus.
Recollida selectiva en xifres
Les dades mostren com la recollida selectiva s’ha consolidat al campus amb una tendència clarament a l’alça en les cinc fraccions, entre febrer i juny de 2024:
- Residus orgànics: de 41.719 kg a 55.057 kg.
- Envasos: de 5.160 kg a 6.209 kg.
- Paper i cartró: de 5.404 kg a 7.188 kg.
- Vidre: de 1.558 kg a 4.376 kg.
- Rebuig: de 19.298 kg a 21.392 kg.
En total, en aquests cinc primers mesos es varen recollir 446,8 tones de residus al campus de la UIB.
Aquestes dades reflecteixen el compromís de la comunitat universitària amb la sostenibilitat i la gestió òptima dels residus. La UIB continuarà monitorant la generació de residus al campus amb la col·laboració d’EMAYA per estudiar la posada en marxa de mesures futures destinades a reduir la producció de residus.
Estratègia de sostenibilitat
La implantació del sistema de recollida selectiva de residus s’inscriu en l’Estratègia de sostenibilitat de la UIB, una iniciativa que té com a objectiu general transformar la Universitat en un model de sostenibilitat i de compromís amb la preservació del medi ambient. L’Estratègia de sostenibilitat respon a una visió de la Universitat que, com a agent de transformació social, promogui el progrés basat en el coneixement científic i la innovació, sostenible socialment, ambientalment i econòmicament.
L’Estratègia de sostenibilitat, a la vegada, s’inscriu en el Pla estratègic universitari 2023-2027, un document que recull 45 objectius prioritaris que han de guiar l’activitat de la Universitat d’aquí a final de l’any 2027. Un d’aquests objectius és, precisament, incorporar el valor de la sostenibilitat a la gestió mitjançant l’Estratègia de sostenibilitat de la UIB.
Per a més informació, podeu consultar els webs: <https://sostenibilitat.uib.cat> i <https://pla.uib.cat>.
Fecha de publicación: 24/07/2024