També es preveu instal·lar marquesines fotovoltaiques a l’aparcament de Can López i ubicar 14 nous punts dobles de recàrrega semiràpida per a vehicles elèctrics.
Aquestes actuacions, previstes a l’Estratègia de sostenibilitat 2030 de la UIB, s’inclouen en el Pla d’inversions per a la transició energètica de les Illes Balears, en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència, finançat per la Unió Europea (Next Generation EU).
La Universitat de les Illes Balears (UIB) ha publicat la licitació de les obres destinades a la instal·lació de sistemes de generació d’energia fotovoltaica als edificis Margalida Comas i Camps i Antoni M. Alcover i Sureda, així com la construcció de marquesines fotovoltaiques a l’aparcament de Can López. Aquest projecte inclou, a més, l'ampliació de la xarxa de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics amb 14 punts dobles nous de recàrrega semiràpida, que operarà la UIB.
Aquestes actuacions formen part del Pla d’inversions per a la transició energètica de les Illes Balears (PITEIB), cofinançat per la Universitat de les Illes Balears i la Direcció General d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic de la Conselleria d'Empresa, Ocupació i Energia del Govern de les Illes Balears, i estan emmarcades en el Pla de recuperació, transformació i resiliència, finançat per la Unió Europea (Next Generation EU).
La inversió total és de 912.317,93 euros, que inclou el desplegament d’instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic a cobertes d’edificis, marquesines a aparcaments i els nous punts de recàrrega elèctrica.
Reducció d’emissions i beneficis per a la comunitat universitària
La instal·lació d’aquests sistemes fotovoltaics permetrà una reducció important d'emissions de CO₂ que contribuirà a avançar cap a l'autosuficiència energètica i la sostenibilitat de la UIB. Concretament, les instal·lacions de generació renovable en règim d’autoconsum es desplegaran a les ubicacions següents del campus de la UIB:
- A l’edifici Margalida Comas i Camps, que acull les facultats de Psicologia, Infermeria i Fisioteràpia, s’instal·laran 180 panells fotovoltaics a la coberta amb una potència màxima de 100,80 kWp que permetrà una reducció estimada de 87,14 tones d’emissions de CO₂ anuals.
- A l’edifici Antoni M. Alcover i Sureda, que acull el Centre d’Estudis de Postgrau i l’Escola de Doctorat, s’instal·laran 200 panells fotovoltaics a la coberta amb una potència màxima de 112 kWp que permetrà una reducció estimada de 96,93 tones d’emissions de CO₂ anuals.
- A l’aparcament Can López es desplegaran tres marquesines fotovoltaiques que tindran 416 panells amb una potència màxima de 232,96 kWp que permetrà una reducció de les emissions estimada de 201,12 tones de CO₂ anuals.
En total, aquestes instal·lacions permetran reduir les emissions de més de 385 tones de CO₂ anuals, i reforcen el compromís de la UIB amb la sostenibilitat i la transició cap a una economia més verda i autosuficient.
Avançam en la sostenibilitat
Aquesta acció és la primera d'una sèrie d'actuacions que la UIB posarà en marxa com a resultat del treball realitzat al llarg dels darrers tres anys per transformar el campus en un model de sostenibilitat.
Aquestes accions s'emmarquen en l’Estratègia de sostenibilitat 2030 de la UIB, que continuarà desplegant-se els pròxims anys. Aquesta acció completa les que es varen iniciar en el marc del projecte cofinançat per la UIB i el GOIB amb l’ajut PRAL22-16/2022 (Pla d’autoconsum i reducció de les emissions), que va permetre la UIB de desplegar dues marquesines fotovoltaiques en règim d’autoconsum davant dels edificis Gaspar Melchor de Jovellanos i Guillem Cifre de Colonya.
Aquestes marquesines no només proporcionen ombra per als vehicles, sinó que també tenen un impacte positiu sobre el medi ambient. Gràcies a l'energia solar que capten els panells fotovoltaics, es redueix la dependència dels combustibles fòssils i disminueix l'emissió de gasos amb efecte d’hivernacle com el CO₂. A més, contribueixen a augmentar l’eficiència energètica en zones ja urbanitzades i minimitzen l'impacte ambiental en altres entorns naturals.
Nous punts de recàrrega elèctrica per al campus
Amb la instal·lació dels 14 punts dobles de recàrrega semiràpida per a vehicles elèctrics, la UIB duplica la xarxa existent i millora la infraestructura per als usuaris de vehicles elèctrics dins el campus. Els punts de recàrrega estaran ubicats a llocs estratègics com són: l'aparcament de Can López (4 punts), el caminal de Formentera (5 punts) i a prop dels edificis Guillem Cifre de Colonya (3 punts) i Gaspar Melchor de Jovellanos (2 punts). Cadascun d'aquests punts tindrà una potència de 2x22 kW per assegurar una recàrrega eficient i ràpida per als usuaris.
Amb aquesta acció, la UIB no només avança en l’estratègia de sostenibilitat, sinó que es posiciona com una institució líder en la transició energètica i referent per a altres institucions i per a la comunitat universitària en general.
Cap a l’autosuficiència energètica
La UIB fa un pas ferm cap a la seva visió de convertir-se en un campus autosuficient energèticament per a l'any 2026. Amb el desplegament d'aquesta primera fase de l’Estratègia de sostenibilitat 2030, la UIB impulsa la generació d'energia renovable a partir d'instal·lacions fotovoltaiques i l'expansió de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics.
Aquesta actuació no només redueix la dependència de fonts d'energia convencionals, sinó que també contribueix de manera significativa a disminuir la petjada de carboni de la institució, amb una reducció total de més de 385 tones de CO₂ anuals.
A través de la instal·lació de sistemes de generació renovable en règim d’autoconsum als edificis i marquesines del campus, i l’ampliació de la xarxa de punts de recàrrega, la UIB segueix una línia clara cap a l'optimització energètica. Aquestes accions formen part d'un compromís més ampli amb la sostenibilitat i amb el medi ambient, que inclou el desenvolupament de projectes d’autoconsum i la integració de tecnologies innovadores per a la gestió energètica.
Aquest projecte respon a les necessitats energètiques actuals de la Universitat i també, gràcies a l’impacte a llarg termini, representa una inversió cap a un futur més sostenible, no només per a la UIB sinó per a tota la comunitat universitària i el seu entorn.
Amb el suport de la Direcció General d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic i el cofinançament en el marc dels fons Next Generation EU, la UIB es consolida com un referent en sostenibilitat i innovació, i avança cap a l'objectiu de cobrir el 100 per cent del consum elèctric de la UIB amb autoconsum fotovoltaic per a l'any 2026.
Fecha de publicación: 23/10/2024