Els dos instituts de recerca mixtos de la UIB i el CSIC varen obtenir l'acreditació l’any 2018 i l’any 2022 respectivament com a Unitats d'Excel·lència María de Maeztu pel seu impacte i rellevància internacional
Representants de la Universitat de les Illes Balears, de l'Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC) i l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA) han participat en l’acte de reconeixement a les acreditacions Severo Ochoa i María de Maeztu que concedeix el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, a través de la Agència Estatal d’Investigació (AEI), a centres i unitats d’investigació d’excel·lència. L’acte es va fer a Madrid el 5 de setembre i hi varen participar el vicerector de Política Científica i Investigació de la UIB, Dr. Víctor Homar Santaner; el director de l’IFISC, Dr. Emilio Hernández-García; el subdirector de l'IFISC, Dr. Claudio Mirasso; la representant del CSIC a les Illes Balears i membre de l'IMEDEA, Dra. Anna Maria Travesset Vilaginés, i el conseller d’Educació i Universitats, senyor Antoni Vera Alemany.
Ambdós instituts, de titularitat compartida entre la Universitat de les Illes Balears (UIB) i el Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC), varen aconseguir formar part de la selecta Aliança de Centres Severo Ochoa i Unitats María de Maeztu (SOMMa Alliance).
Aquesta acreditació, concedida després d'un procés rigorós d'avaluació i selecció per part d'una comissió d'experts internacionals, i d'acord amb els estàndards més exigents, suposa el reconeixement tant de l’IFISC com de l’IMEDEA com a instituts de referència en el marc de la recerca en sistemes complexos i medi ambient, respectivament.
Les unitats que han estat seleccionades en la modalitat María de Maeztu rebran un finançament total de 2.000.000 d’euros durant quatre anys, a més de sis contractes d'investigadors predoctorals i accés a fonts de finançament exclusives per a aquests centres i unitats d'excel·lència.
Segons el Ministeri, aquesta acreditació suposa «el reconeixement dels millors centres i unitats que destaquen per l'impacte i rellevància internacional dels resultats obtinguts en els darrers quatre anys», així com «el finançament dels programes estratègics de recerca amb l'objectiu de consolidar les seves capacitats científiques i contribuir al seu lideratge internacional».
L’IFISC va ser la primera unitat d'excel·lència a les Illes Balears, amb l’acreditació obtinguda el 2018, i l’any 2022 s’hi va sumar l’IMEDEA. Balears va entrar així en la reduïda selecció de comunitats autònomes amb més d'una unitat d'excel·lència (Catalunya, Madrid, País Basc, Andalusia i Comunitat Valenciana).
Totes les institucions acreditades destaquen per l'impacte internacional de les seves contribucions científiques, l’activitat docent de postgrau, la capacitat innovadora i la intensa relació amb l'entorn social i econòmic. Són institucions de referència mundial que tenen programes de recerca de frontera altament competitius i capaços d'atreure talent internacional.
L’IFISC estudia els fenòmens complexos, un dels reptes de la recerca del segle XXI. La seva missió és desenvolupar una recerca transversal i estratègica en sistemes complexos seguint l'enfocament científic establert dels físics.
L’IMEDEA té com a missió contribuir a l'avanç del coneixement dels ecosistemes marins, costaners i insulars per preservar-los i restaurar-los. Investiga per aconseguir un desenvolupament sostenible de les zones litorals i aclarir les causes i impactes antropogènics i de canvi global que les amenacen.
Fecha del evento: 05/09/2024
Fecha de publicación: 09/09/2024