Tecnologies avançades per a l'exploració de l’univers i els seus components, de la mà de la UIB

(Contenido en el idioma por defecto)

El programa de recerca liderat per la UIB en el marc del Pla complementari d’astrofísica i física d’altes energies s’ha presentat a Barcelona 

El programa de recerca Tecnologies avançades per a l’exploració de l’univers i els seus components, que lidera la Universitat de les Illes Balears, ha estat un dels protagonistes de l’acte de presentació del Pla complementari d’astrofísica i física d’altes energies, que el Ministeri de Ciència i Innovació ha donat a conèixer el dijous, 9 de febrer, en una jornada que ha tingut lloc a la Universitat Autònoma de Barcelona.

A l’acte han intervingut els representants de les set comunitats autònomes que disposen de programes de recerca finançats mitjançant el Pla complementari d’astrofísica i física d’altes energies. El representant de les Illes Balears ha estat el director general de Política Universitària i Recerca del Govern de les Illes Balears, Josep Lluís Pons. Per part de la Universitat de les Illes Balears hi ha assistit la doctora Alícia Sintes, coordinadora del programa de recerca Tecnologies avançades per a l’exploració de l’univers i els seus components.

Així mateix, els representats de les comunitats autònomes i la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, han signat la Declaració institucional de les administracions que participen en el Pla complementari en R+D en l’àrea d’astrofísica i física d’altes energies.

Tecnologies avançades per a l’exploració de l’univers i els seus components

El programa liderat per la UIB ha obtingut 2 milions d’euros en el marc del Pla complementari d’astrofísica i física d’altes energies. La recerca se centrarà en dues línies d’actuació. Per una banda, la realització d’experiments d’ones gravitacionals i astronomia de multimissatgers i, per l’altra, el desenvolupament de noves eines d’anàlisi de dades massives (big data) i intel·ligència artificial. Part d’aquesta recerca es farà sobre una nova infraestructura de supercomputació.

El finançament obtingut permetrà l’adquisició d’un ordinador regional, amb suport a la supercomputació d’alt rendiment dedicat a l’astrofísica computacional en les àrees de les ones gravitacionals i la física solar, així com l’adquisició de l’equipament informàtic necessari i la creació d’un laboratori d’ones gravitacionals i instrumentació astrofísica que permetrà la participació en desenvolupaments computacionals i instrumentals. A més, farà possible la contractació de personal altament qualificat, entre investigadors i personal tècnic i de gestió.

Amb tot, s’espera que els avanços assolits en aspectes com ara la instrumentació, la computació i les metodologies d’anàlisi i d’explotació científica de les dades dels experiments d’ones gravitacionals permetran que els grups de recerca involucrats obtinguin un lideratge en la seva posició en iniciatives de recerca internacionals de gran importància, com són les col·laboracions LIGO-Virgo-KAGRA, la missió LISA de l’Agència Espacial Europea i l’observatori Einstein Telescope.

El programa d’astrofísica i física d’altes energies a la UIB està coordinat per la doctora Alícia Sintes, catedràtica del Departament de Física i investigadora principal del grup de recerca en Física Gravitacional: Teoria i Observació (GRAVITY) de la UIB.

Plans Complementaris

Els Plans Complementaris de Recerca, Desenvolupament i Innovació són una nova eina per impulsar programes de recerca en àrees estratègiques. Estan cogovernats i cofinançats entre el Ministeri de Ciència i Innovació i les comunitats autònomes en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència. 

Fecha de publicación: 10/02/2023