Sobrecàrrega, estrès i cansament: els efectes del confinament en les dones de Balears

(Contenido en el idioma por defecto)

L’OSIB ha analitzat l’impacte de les desigualtats socials en la vida de les dones durant la pandèmia  

L’Observatori Social de les Illes Balears (OSIB) de la UIB, dirigit per la investigadora Maria Antònia Carbonero, professora del Departament de Filosofia i Treball Social de la UIB, ha dut a terme una recerca sobre l’impacte de la pandèmia en les dones de Balears.

Els resultats mostren un augment important de les tasques domèstiques i de cura. Aquests fets, sumats al teletreball i a la reducció d’ingressos per la pèrdua de la feina o els ERTO, incidiren de forma negativa en l’estat d’ànim de les dones, i n’augmentaren l’estrès, el cansament i la inquietud.

A més, l’estudi conclou que les dones, especialment les joves, varen percebre un augment de la violència masclista durant el confinament, i també coincideixen en el fet que manquen accions de formació en perspectiva feminista.

Es va fer una enquesta a més de 2.300 dones i entrevistes en profunditat a altres 17 participants en situació de vulnerabilitat. A més, els investigadors tingueren el punt de vista d’associacions feministes i de dones, així com d’agents d’igualtat.

Inseguretat laboral i sobrecàrrega domèstica

L’estudi destaca que la pandèmia ha evidenciat la inseguretat en les condicions laborals de les dones, sobretot de les migrades. A més, l’enquesta mostra una disminució dels recursos econòmics en el 23,9% de les participants, una xifra que puja fins al 36,1% en el cas de les dones migrades.

Per altra banda, les enquestades experimentaren durant el confinament una sobrecàrrega de les tasques domèstiques i de cura, la qual té efectes en la salut mental. Així, l’estudi ha detectat que els estats d’ànim més freqüents són inquietud, tristesa, angoixa, estrès, irritació i cansament.

L'augment de les tasques de cures, tenir nins en edat escolar i les condicions de l'habitatge  negatives —tenir pocs metres i no tenir terrassa, balcó o jardí­— també varen influenciar l'estat d'ànim de forma negativa.

Augment de la violència

En l’enquesta, les participants afirmaren que havien percebut un augment de la violència durant la pandèmia, especialment pel que fa a les dones d’entre 18 i 34 anys. A més, la gran majoria pensa que la feina contra la violència masclista és insuficient, i considera que s’hauria de treballar més en educació, protecció de la dona i formació de professionals en feminisme, així com en la reformulació de la llei i el codi penal. 

Aquest projecte forma part de les 11 investigacions que han finançat l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat (ODCS) de la UIB i la Conselleria d’Afers Socials i Esport en el marc de les convocatòries I i II de recerca d'impacte social aplicada al desenvolupament humà sostenible en el context de la COVID-19.

Fitxa del projecte

  • Títol: Feminització de la pobresa: cures i ecofeminisme en temps de la COVID-19.
  • Investigadors: Dra. Maria Antònia Carbonero Gamundí, Dra. María Gómez Garrido, Dr. David Abril Hervás, Dra. Caterina Thomàs Vanrell i Dra. Isabel Nadal Amengual.
  • Departament: Departament de Filosofia i Treball Social. Grup de recerca Desigualtats, Gènere i Polítiques Públiques.
  • Col·laboració: Instituto de Altos Estudios Sociales (IDAES), de la Universitat de San Martín (UNSAM, Argentina).
  • Finançament: 10.000 €. 

Fecha del evento: 26/07/2022

Fecha de publicación: Tue Jul 26 10:16:00 CEST 2022