La UIB i l’IBETEC intensifiquen la col·laboració per connectar telemàticament quatre estacions de monitorització del grup de recerca MEDhyCON, situades a la conca del torrent de Sa Font de la Vila d’Andratx a la xarxa IoTIB del Govern de les Illes Balears
El grup de recerca MEDhyCON de la Universitat de les Illes Balears té tres estacions hidromètriques i una de geometeorològica situades a la conca del torrent de Sa Font de la Vila, a Andratx. Aquesta infraestructura de recerca pròximament quedarà connectada a la xarxa IoTIB del Govern de les Illes Balears, de manera que proporcionarà informació en temps real de l’estat hidrològic i meteorològic del torrent, com a passa prèvia a la creació d’una plataforma d’emergències d’alerta primerenca de crescudes.
Aquesta connexió és possible gràcies a l’addenda al conveni de col·laboració per implantar una xarxa de sensorització del territori que mantenen, des del 2019, l’Entitat Pública Empresarial de Telecomunicacions i Innovació (IBETEC), la Fundació Universitat – Empresa de les Illes Balears (FUEIB) i la Universitat de les Illes Balears. A l’acte de signatura, que ha tingut lloc el dimecres 2 de desembre a Son Lledó (campus universitari), hi han intervingut el Rector de la UIB, doctor Llorenç Huguet; el vicerector d’Innovació i Relacions Institucionals, doctor Jordi Llabrés; el doctor Bartomeu Alorda, professor del Departament d’Enginyeria Industrial i Construcció, i el doctor Joan Estrany, investigador principal del grup de recerca MEDhyCON de la UIB. Per part del Govern, hi ha intervingut el director gener d’IBETEC, senyor Bartomeu Tugores; el director general de Modernització i Administració Digital, senyor Ramon Roca, i el director general d’Emergències i Interior, senyor Jaume Barceló.
Seguiment de la conca del torrent de Sa Font de la Vila (Andratx)
D’ençà del 2013, el grup de recerca MEDhyCON de la Universitat de les Illes Balears fa un seguiment dels processos de regeneració ambiental després del gran incendi forestal ocorregut el juliol de 2013, i estudia els processos d’erosió i l’evolució de la coberta vegetal. Aquest seguiment es duu a terme a la conca del torrent de Sa Font de la Vila, d’Andratx, la qual és representativa del paisatge cultural de la Serra de Tramuntana, Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Aquest seguiment ha estat finançant pel Ministeri de Ciència i Innovació i l’Agència Estatal d’Investigació i els Fons FEDER a través d’un projecte de recerca que lidera el Dr. Joan Estrany. De la mateixa manera, la Conselleria de Medi Ambient i Territori, a través del Servei de Gestió Forestal i Conservació del Sòl, també ha finançat aquesta estructura de recerca, que és puntera en l'anàlisi postincendi dels processos erosius en ecosistemes mediterranis.
Xarxa de sensors
D’ençà el 2019, el doctor Bartomeu Alorda coordina les accions del conveni de col·laboració que mantenen la UIB i l’IBETEC per contribuir al desenvolupament de solucions tecnològiques basades en tecnologia LoRAWAN en el marc de la xarxa IoTIB, que enguany ha conclòs el seu primer desplegament a totes les illes de la comunitat autònoma. El conveni de col·laboració ha permès posar en servei un visor de seguiment de sensors, el manteniment del servidor de xarxa IoTIB, l’avaluació de sensors de seguiment de fauna a la Serra de Tramuntana o la col·laboració en la implantació del pilot per la detecció del nombre de persones que s’acumula a les platges, entre altres resultats. Fruit d’aquesta intensa activitat, s’ha desenvolupat un transmissor basat en LoRaWAN, que, gràcies a aquesta addenda, podrà connectar les estacions instal·lades pel grup MEDhyCON a la conca d’Andratx
En aquest indret, el grup de recerca MEDhyCON manté tres estacions hidromètriques i una de geometeorològica, situades al torrent i al vessant de la muntanya afectada per l’incendi. Aquestes estacions mesuren en continu paràmetres com ara el nivell, la terbolesa, la conductivitat i la temperatura de l’aigua, que permeten obtenir el cabal del torrent i el sediment erosionat a la conca. Hi ha una distribució espacial de sensors que mesuren la humitat del sòl en terrasses agrícoles (marjades) segons diferents nivells de degradació dels seus murs. A més, se’n mesura la precipitació i intensitat, com també la temperatura i humitat atmosfèriques, la radiació solar, i la direcció i força del vent. Les estacions, finalment, disposen de mostrejadors automàtics, que recullen mostres de l’aigua que circula pel torrent durant crescudes per poder estudiar el tipus de sediments que hi circulen i, entre altres accions, poder determinar-ne la procedència dins la conca.
Seguiment en temps real
L’acció pretén connectar les quatre estacions de mesura a la xarxa IoTIB, aprofitant el coneixement i la tecnologia desenvolupada perquè es transmetin els valors d’aquests sensors en el moment en què es produeixen. Ara mateix, les lectures són obtingudes quan les estacions són visitades pels investigadors. Per tant, disposar del valor del paràmetre ja en el moment en què es produeix, és la passa imprescindible per tenir la capacitat de determinar tendències a molt curt termini de crescudes a la conca i, mitjançant modelització hidrològica, predir i generar avisos en cas de crescudes amb una afectació potencial sobre la població. Aquesta capacitat és extremadament útil durant revingudes sobtades que impliquen un creixement ràpid del nivell d’aigua en els torrents i un risc elevat per a la vida de les persones.
Aquesta connexió es fa en coordinació entre l’IBETEC i el grup de Recerca MEDhyCON, mitjançant el conveni marc de col·laboració que tenen amb la UIB, sota la coordinació del doctor Bartomeu Alorda. La connexió de les quatre estacions és una primera passa per crear una xarxa d’alerta primerenca i establir un instrument d’estudi i de modelització que permetrà gestionar l’emergència d’una manera més adequada davant les revingudes dels torrents.
Fecha de publicación: Wed Dec 02 08:21:00 CET 2020