Premi per a la investigadora Nora Müller, del Departament de Geografia de la UIB

(Contenido en el idioma por defecto)

Ha estat guardonada amb el premi al millor treball d’un estudiant en el Congrés Anual de l’Associació Americana de Geògrafs. 

La doctora Nora Müller, investigadora júnior del Departament de Geografia de la Universitat de les Illes Balears, ha estat guardonada pel grup d’Oci, Turisme i Esport de l’Associació Americana de Geògrafs (AAG) amb el premi al millor treball d’un estudiant presentat al Congrés Anual de l’AAG, que va tenir lloc del 24 al 28 de març a Detroit (Estats Units).

L’article premiat forma part de la tesi doctoral que Nora Müller va defensar el 19 de setembre de 2024 a la Universitat de les Illes Balears, dirigida pels doctors Macià Blázquez (UIB) i Robert Fletcher (Universitat de Wageningen, Països Baixos).

En el seu treball, la doctora Müller analitza la gestió de la Serra de Tramuntana, en concret, el model d’àrea protegida privada. Aquestes àrees protegides privades s’associen a un model de conservació neoliberal que tracta la natura com una mercaderia destinada, entre altres coses, al turisme i gestionada sota propietat privada. Els crítics d’aquest model argumenten que fomenta l’exclusió, el desplaçament i l’alienació. En contraposició, la conservació convivencial cerca superar aquesta dicotomia entre humans i ecosistemes, i promou l’equitat i una gestió col·lectiva dels recursos naturals.

La investigadora planteja que la gestió de la Serra de Tramuntana podria adoptar els principis de la conservació convivencial quan integra els principis de la gestió col·lectiva, per fomentar la sostenibilitat social i ecològica.

Referència bibliogràfica

 

Müller, N. (2024). Decommodifying nature through commoning: an alternative for tourism and private protected areas. Tourism Geographies, 1–23. https://doi.org/10.1080/14616688.2024.2446355 

Fecha de publicación: Tue Apr 08 13:51:00 CEST 2025