La UIB organitza una nova edició d'aquesta fira amb l’objectiu de fomentar les vocacions científiques entre els més joves.
Els dies 9, 10 i 11 de maig, el campus de la UIB rebrà més de 4.900 infants i joves de 99 centres de Mallorca que venen a conèixer com es fa ciència a la Universitat. Per a aquests tres dies s’han organitzat 68 activitats i experiments en el marc del programa Ciència per a Tohom, que acostaran els alumnes de primària i secundària a l’aventura de pensar i descobrir.
Una fira oberta a tothom
La fira també està oberta al públic familiar, que podrà accedir-hi lliurement i participar en totes les activitats. La programació s’allarga des del divendres, 10 de maig, de les 16.30 a les 19.30 h, i el dissabte 11 de maig, de les 10 a les 14 hores.
Les dades
- 4.932 alumnes: 1.445 de primària i 3.636 de secundària
- 76 centres de Mallorca
- 450 alumnes de la UIB voluntaris
- 60 professors de la UIB
- 68 activitats per jugar amb la ciència i la tecnologia
Activitats destacades
- Mondrians i rectangles. Inspirant-nos en l'obra de Mondrian, proposarem un divertit repte, en el qual treballarem les operacions bàsiques amb els més petits, i el càlcul de superfícies i els divisors amb els més grans.
- Coneix el meravellós món de les abelles. Aprendrem diferents aspectes de les abelles: quines espècies tenim, com són, quines amenaces tenen, per què són tan importants, i què podem fer per ajudar-les.
- TPJOC. El 2019 és l'Any de la Taula Periòdica dels Elements. D'aquesta manera, l'ONU ha volgut reconèixer la necessitat de desenvolupar una consciència global creixent sobre el paper clau que té la química en el desenvolupament sostenible. Es commemora el 150è aniversari del descobriment del sistema periòdic per Dmitry Mendeleev. Amb aquest joc es pretén donar a conèixer la taula periòdica i la informació que conté d'una manera lúdica. Els participants competiran per establir en el mínim de temps possible una sèrie d’associacions d'idees relacionades amb els elements químics.
- Ones viatgeres. Veurem la propagació d'ones amb una rèplica del disseny de John Northrup Shive. Demostrarem els fenòmens de reflexió i interferència de les ones viatgeres i la generació d'ones estacionàries.
- Biodiversitat i ciència ciutadana. Participarem en el seguiment de la biodiversitat de les illes Balears mitjançant les eines del projecte BioBal.
- Salvem l'aire, missió impossible? Pla de les tres R: reduïm la calor, reciclam l'aire i reutilitzam el material.
- La informàtica del segle XX. Podrem utilitzar ordinadors dels anys vuitanta i noranta, i veurem com era la informàtica aquells anys.
Podeu consultar el programa complet d'activitats per als alumnes de primària i de secundària.
Participació de l’Institut Mallorquí de Ciències de l’Espai (IMCE) i de l’IES Albuhaira
Enguany comptam amb la participació de l’Institut Mallorquí de Ciències de l’Espai (IMCE) amb l’activitat «Planetari: el cel d'aquesta nit». Aquest programa pretén familiaritzar-nos amb el cel que podem veure a la nit tal com el podríem veure en un entorn sense contaminació lumínica. Es mostren les principals estrelles i constel·lacions amb tècniques senzilles per saber localitzar-les. També s’assenyalaran aquells planetes i altres objectes, com galàxies, cúmuls d’estrelles i nebuloses, que es puguin veure durant el període de la visita. A més de veure quin aspecte tenen tots aquests objectes en el cel nocturn, els alumnes podran conèixer algunes mitologies relacionades amb el cel.
També hi participa l'IES Albuhaira, centre guanyador del II concurs de vídeos divulgatius de ciència i tecnologia Francisco José García Palmer, amb el projecte La casa domótica. Fent ús de l'arduino es realitza el control de les làmpades i dels electrodomèstics d'una casa, i d’aquesta manera es col·labora en l'estalvi energètic i es redueix el cost de la factura de l'energia elèctrica de casa.
Organització
El Programa d’Orientació i Transició a la Universitat (Port-UIB) organitza Ciència per a Tothom 2019 en el marc de les activitats Seràs UIB.
Aquesta acció especial (AAEE121/2017) està finançada per la Direcció General d’Innovació i Recerca del Govern de les Illes Balears i cofinançada amb recursos del fons FEDER de la Unió Europea (Una manera de fer Europa) i l’Obra Social La Caixa.
Col·laboració
Enguany hi col·laboren: Red Electrica de España, Bankia, Fundació Sa Nostra, SFM, l’Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears (IDISBA), Ladat, IAC3, Residència UIB, Vicerectorat de Campus, Cooperació i Universitat Saludable, Robotix Balears, Santillana Illes Balears, IUNICS, Quely, Font Sorda, Agroïlla, CSIC, Labolife, Talleres López Bortón, SOCIB, IB3 Ràdio, Adema, escola universitària d’odontologia ADEMA, i l’Institut Mallorquí de Ciències de l’Espai (IMCE).
Fecha del evento: 09/05/2019
Fecha de publicación: Tue May 07 12:36:00 CEST 2019