L'obra científica de Pasqual Calbó i Caldés

(Contenido en el idioma por defecto)

La UIB ha col·laborat en l’edició del primer volum de l’Obra Científica d’aquesta figura cabdal de la Il·lustració menorquina, dedicat als seus tractats de matemàtiques pures 

La declaració de 2017 com a Any Calbó pel Consell de Menorca, amb el compromís del Govern de les Illes Balears, l'Institut Menorquí d'Estudis (IME) i el Museu de Menorca, a més del suport, entre d'altres, de l'Ajuntament de Maó, l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i la Universitat de les Illes Balears, va donar forma a la voluntat ferma i compartida d'avançar en la recuperació i la difusió de Pasqual Calbó i Caldés (Maó, 1752-1817), la personalitat més destacada de l'anomenat grup il·lustrat menorquí.

Un dels objectius més ambiciosos de l'Any Calbó va ser recuperar el projecte d'edició de l'obra científica, un valuós llegat científic i tècnic en llengua catalana del tombant del segle XVIII al XIX. El manuscrit, d'uns 700 folis de textos i làmines, és en realitat un «curs matemàtic» dedicat a l'ensenyament. Està dividit en tres parts: matemàtiques pures, primer; física experimental, després, i finalment, rellotges de sol, perspectiva, arquitectura civil i militar, i construcció naval.

La comissió de l'Any Calbó, amb el lideratge de l'IME, va decidir justament que els gairebé set-cents fulls manuscrits i làmines s'editassin en tres volums, perquè cada un ofereix una temàtica gairebé homogènia. En aquest primer volum, a cura d’Antoni Roca Rosell, Josefina Salord i Joan-Lluís Torres, s’hi troben les lliçons de fraccions, àlgebra, logaritmes, geometria i trigonometria.

El volum es presenta el dimecres, 25 de novembre a les 20 hores, a Ca n’Oleo (c/ de l’Almudaina, 5, Palma). Hi intervindran el vicerector d’Investigació i Internacionalització de la UIB, doctor Enrique García Riaza; la coordinadora científica de l’Institut Menorquí d’Estudis, senyora Marta Jordi; el director de l’Institut d’Estudis Baleàrics, senyor Mateu Malondra; la directora de l’Institut d’Indústries Culturals de les Illes Balears, senyora Cristina Llambias; i els editors de l’obra, senyors Antoni Roca i Joan-Lluís Torres. 

Fecha de publicación: 24/11/2020