Les coves de Mallorca revelen la història del clima. La revista Science publica un article de J. Fornós, J. Ginés i A. Ginés de la UIB

(Contenido en el idioma por defecto)

CanalUIB

La revista Science ha publicat al seu darrer número un article del grup de recerca Carst, Sedimentologia, Geomorfologia Litoral i Geomorfologia Fluvial de la Universitat de les Illes Balears (UIB). Els autors del treball són el doctor Joan J. Fornós, del Departament de Ciències de la Terra, i els professors Joaquim Ginés, del Departament de Ciències de la Terra, i Àngel Ginés, del Departament de Biologia, en col·laboració amb investigadors de les universitats d'Iowa, de Florida del Sud i de Roma III. 

En el treball Un nivell de la mar elevat fa 81.000 anys a Mallorca (Sea-Level Highstand 81,000 Years Ago in Mallorca) es destaca l’estreta relació entre el nivell de la mar a escala global i el clima de la Terra. Mitjançant uns precipitats que es localitzen a les coves litorals de l’illa de Mallorca (cova de cala Varques, cova del Dimoni, cova de cala Falcó, cova des Pas de Vallgornera) s’ha pogut determinar que el nivell relatiu de la mar a la Mediterrània occidental fa 81.000 anys era 1,5 metres per damunt de l’actual. Aquesta troballa que aparentment entra en conflicte amb la corba d’oscil·lació del nivell de la mar en altres bandes del món, ve a corroborar l'alternativa que en aquell moment (estadi isotòpic marí MIS 5a) la Terra estava lliure de gel almenys com en l’actualitat, això desafia la visió que fins ara es tenia del darrer estadi interglacial (estadi isotòpic marí MIS 5). També es posen de manifest ràpides oscil·lacions del nivell de la mar amb taxes de l’ordre de 20 metres per mil anys.

El grup de recerca Carst, Sedimentologia, Geomorfologia Litoral i Geomorfologia Fluvial de la UIB, dirigit pel doctor Joan J. Fornós, treballa en l'estudi dels processos i morfologies càrstics, la sedimentologia de precipitats i la geomorfologia fluvial i litoral. El treball ha comptat amb la col·laboració de la Federació Balear d'Espeleologia.

La revista Science és una de les publicacions científiques més prestigioses i de més impacte mundial. Des de l'any 1900 és l'òrgan de l'Associació Americana per a l'Avenç de la Ciència (AAAS) i s'encarrega de la publicació de troballes d'investigació recent. L'any 2007 fou guardonada amb el premi Príncep d'Astúries de Comunicació i Humanitats.

Documentos relacionados

Fecha de publicación: Fri Feb 12 09:16:00 CET 2010