Es farà de l’11 al 18 de juliol amb l’objectiu d’aprofundir en la comprensió d'aquesta problemàtica social i del ressorgiment de la misogínia entre els sectors més joves de la població
La Universitat d’Estiu d’Estudis de Gènere de la Universitat de les Illes Balears dedica la vint-i-quatrena edició a l’estudi de la violència contra les dones. Aquesta problemàtica social i de salut greu, juntament amb el repunt dels mites i les idees misògines, especialment entre els més joves, centraran el programa formatiu que enguany combinarà sessions presencials, de l’11 al 13 de juliol al Centre Flassaders (Palma), i tallers en línia en modalitat asincrònica, fins al 18 de juliol.
Conferència inaugural
La doctora Valentina Milano, professora contractada doctora del Departament de Dret Públic de la UIB, i la senyora Sandra Sedano, professora associada del Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l’Educació, seran les encarregades d’impartir la conferència inaugural, «Estudi sobre pornografia a les Illes Balears: accés i impacte sobre l'adolescència, Dret internacional i nacional aplicable i solucions tecnològiques de control i bloqueig».
Les conferències presencials que s’impartiran són:
Dimarts, 11 de juliol:
- «Repressió i gènere: la violència política contra les dones», a càrrec de David Ginard Feron, professor del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts de la UIB.
- «La violència obstètrica des d’una perspectiva de gènere i drets humans», a càrrec de Marta Busquets Gallego, llicenciada i màster en Dret, i màster en Dones, Gènere i Ciutadania.
Dimecres, 12 de juliol:
- «Quan el context d'oci esdevé territori de caça», a càrrec de Dolors Rodríguez Martín, infermera i antropòloga, professora de l'Escola d'Infermeria de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona.
- «Formació del professorat per a la prevenció i detecció de la violència de gènere», a càrrec de M. Ángeles Rebollo Catalán, professora del Departament de Mètodes de Recerca i Diagnòstic en Educació de la Universitat de Sevilla.
- Conferència a càrrec de Victoria Carbajal Fernández, advocada, coordinadora del Centro de Crisis para Víctimas de Agresiones Sexuales, del Principat d’Astúries (CCVAS).
Dijous, 13 de juliol:
- «La mateixa violència, noves eines: l'impacte de les noves tecnologies en les violències masclistes», a càrrec de Berta Vall Castelló, professora a la Facultat de Psicologia i Ciències de l’Educació i de l’Esport, i membre del grup de recerca de Parella i Família de la Universitat Ramon Llull.
- «La pornificació de la cultura: de la hipersexualització a la cosificació sexual de les dones», a càrrec de María Lameiras Fernández, catedràtica al Departament d’Anàlisi i Intervenció Psicosocioeducativa de la Universitat de Vigo.
- «L’aposta per la igualtat des de la Justícia (enjudiciar des de la perspectiva de gènere)», a càrrec de Flor de Torres, fiscal delegada a Andalusia de violència contra la dona i contra la discriminació de gènere.
Tallers en línia
De l’11 al 18 de juliol s’impartiran tres tallers en línia asincrònics:
- «L'evolució legislativa de la violència contra les dones: origen i reptes de futur»
- «Safer Cities for Girls: Principales hallazgos y retos sobre el acoso callejero»
- «Estereotips de gènere i socialització mitjançant els videojocs»
Suport institucional
La Universitat d’Estiu d’Estudis de Gènere l’organitza la Universitat de les Illes Balears amb el suport de la Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat del Govern de les Illes Balears; l’Institut Balear de la Dona i el Ministeri d’Igualtat. Aquesta activitat forma part de la programació dels Cursos d’Estiu 2023 de la UIB, que coordina el Servei d’Activitats Culturals.
Fecha de publicación: Fri Jul 07 12:06:00 CEST 2023