El llibre Vidas excitadas. Sensorialidad y capitalismo en la cultura moderna, de Sonsoles Hernández Barbosa, analitza l'estimulació dels sentits com a element rector de la societat de consum
La doctora Sonsoles Hernández Barbosa, professora del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts de la Universitat de les Illes Balears, ha publicat recentment el llibre Vidas excitadas. Sensorialidad y capitalismo en la cultura moderna (Sans Soleil, 2022).
En el segle XIX, els interiors domèstics de les classes acomodades comencen a omplir-se d'objectes preciosos i sofisticats: juguetes òptiques, pianoles, caixes de música, cromos desplegables o autòmats engalanats amb peces de vestir tan espectaculars com les de les seves propietàries. Les ciutats d'Occident integren, al mateix temps, llocs d'oci per al gaudi dels seus habitants rics, amb atraccions de fira, planetaris, i els nous temples del consum que són els grans magatzems. Tots aquests objectes i espais nous presenten un aspecte en comú: el propòsit d'atreure el públic a través de l'estimulació dels sentits.
Mitjançant un enfocament que pren elements de la història dels sentits i les sensibilitats, els estudis visuals, sonors i l'estètica, l’obra de Sonsoles Hernández explora a què respon aquesta nova cultura de masses dirigida a la sensorialitat. Al llarg de les pàgines, aquesta sensorialitat es revela ambivalent: implica elements tant d'alliberament com de control per a l'individu. Si d'una banda instrumentalitza les experiències sensibles democratitzant el gust i el desenvolupament de noves habilitats, genera, per una altra, dinàmiques de coacció de la voluntat, així com malalties inèdites fins llavors. Més enllà dels reduccionismes que han caracteritzat els estudis sobre la cultura de masses, aquest llibre presenta una perspectiva original per argumentar que la sensorialitat constitueix l'element rector de la societat de consum capitalista.
Presentació
L’obra es presentarà el dijous, 30 de juny, a les 19.30 hores, a La Biblioteca de Babel (c/ de n’Arabí, 3, Palma). Hi intervindran la vicerectora de Projecció Cultural i Universitat Oberta, doctora Magdalena Brotons; la col·laboradora del grup de recerca en Patrimoni audiovisual, mass media i il·lustració de la UIB, Magdalena Rubí; i l’autora, Sonsoles Hernández.
Fecha del evento: 30/06/2022
Fecha de publicación: 27/06/2022