La UIB se suma a la declaració de l'estat d'emergència climàtica

(Contenido en el idioma por defecto)

El Consell de Govern de la UIB ha aprovat per unanimitat l’adhesió al manifest de declaració de l’estat d’emergència climàtica impulsat pel col·lectiu Joventut pel Clima – Fridays for Future. D’aquesta manera, passa a formar part de les múltiples institucions que arreu del món han subscrit el manifest a favor de la lluita contra el canvi climàtic.

La UIB té la sostenibilitat com a eix fonamental de les seves polítiques actives. De fet, compta amb un vicerectorat específic en aquesta matèria, el Vicerectorat de Campus, Cooperació i Universitat Saludable. Aquest organisme, a través de l’Oficina d’Universitat Saludable i Sostenible (OUSIS), ha posat en marxa múltiples iniciatives, entre les quals destaquen:

  1. Programa de cotxe compartit Fes edit per reduir l’emissió de CO2.
  2. Pla d’ambientalització de l’edifici Anselm Turmeda amb paràmetres d’arquitectura bioclimàtica, i assegurant l’electrificació màxima
  3. Assegurar un reciclatge correcte i introduir el contenidor de matèria orgànica, creant així una economia circular
  4. Campanya Dilluns sense Carn, per minvar l’impacte mediambiental de la ramaderia
  5. Cicles de documentals sobre sostenibilitat
  6. Educació i difusió mediambiental a través de les xarxes socials de la celebració de dies mundials relacionats
  7. Limitar la circulació de vehicles de combustió i augmentar les zones de vianants al campus

A més, la Universitat de les Illes Balears és membre observador de la Convenció Marc de Nacions Unides sobre Canvi Climàtic, a través del Laboratori Interdisciplinari sobre Canvi Climàtic (LINCC).

Entre els objectius del LINCC, creat el 2017, hi ha la transferència de coneixement, establir vincles amb actors rellevants en matèria de canvi climàtic fora de l’àmbit acadèmic (administració, sector privat, societat civil...); iniciar i enfortir línies de recerca interdisciplinàries en matèria de canvi climàtic; participar en xarxes de recerca, així com en esdeveniments públics i mitjans de comunicació, per donar a conèixer el treball sobre canvi climàtic realitzat a la UIB; dirigir treballs de fi de grau, màster i doctorat, i proposar estudis i cursos d’especialització, entre molts altres.

Manifest complet de Joventut pel Clima – Fridays for Future

Primerament, volem reproduir el segon punt de l’article 3 dels Estatuts de la Universitat de les Illes Balears:

«La UIB se sent compromesa amb la conservació del medi ambient a través d’una ètica ambiental solidària amb tots els pobles del món, que promogui el desenvolupament sostenible i la conservació de la biodiversitat i dels hàbitats i recursos naturals».

I també un fragment del Codi de conducta ambiental, que declara explícitament el compromís de la UIB amb la preservació del medi ambient, i, a més, reconeix ser «conscient de l'efecte multiplicador dels seus actes com a mirall de la societat i difusora de coneixements i valors».

Ens trobam en una situació d’emergència ecològica mundial i autonòmica. No podem esperar per fer-hi front, i menys encara que els individus actuïn per pròpia voluntat per reduir la seva petjada ambiental. Des de les institucions s’ha de facilitar un nou estil de vida sostenible.

Amb l’objectiu d’aconseguir un canvi de paradigma hem de pensar global i actuar local. Com a societat universitària, consideram la UIB un punt d’inflexió clau, així com a portaveu de la comunitat científica territorial, i la necessitat que sigui ella la que doni la veu d’alarma davant l’emergència climàtica.

Seguint els exemples de les universitats de Bristol, Newcastle i la Politècnica de Catalunya i escoltant les demandes del moviment global Fridays For Future, amb el suport de diverses organitzacions, associacions i estudiants de la UIB, demanam a la Universitat de les Illes Balears que és urgent i d’una importància vital que es declari l’estat d’emergència climàtica i s’apliquin un conjunt de mesures per ser un referent per a altres institucions, amb l’objectiu d’adaptar-nos a una realitat de crisi climàtica.

No podem esperar a demà. De fet, avui ja és massa tard!

Joventut pel Clima – Fridays for Future 

Fecha de publicación: Fri May 31 14:19:00 CEST 2019