L’Oficina de Transferència de Resultats d’Investigació va gestionar 206 contractes d’R+D+I, la majoria amb el sector públic. El 10% de les contractacions amb empreses privades són d’àmbit internacional
L’Oficina de Transferència de Resultats d’Investigació (OTRI) de la Universitat de les Illes Balears (UIB) va aconseguir recaptar un total de 9.775.697 euros en fons destinats a la recerca i la transferència del coneixement durant l’any 2024, i es consolida com un actor clau en la connexió entre la universitat i el teixit empresarial i institucional.
En l’àmbit dels contractes de recerca, desenvolupament i innovació (R+D+I), es varen gestionar 113 contractes amb entitats privades, per un import total de 1.085.040 euros, que suposen un increment del 13% respecte a l’any anterior. Un 10% de les contractacions amb empreses privades són d’àmbit internacional. Quant a les entitats públiques, es varen signar 93 contractes amb un volum de 8.029.800 euros, un creixement del 75% en relació amb l’any anterior.
En total, l’OTRI va gestionar 206 contractes d’R+D+I, amb un increment destacat tant en el sector privat com en el públic. Quant als contractes amb entitats privades, el 73% varen ser amb empreses de les Illes Balears, el 17% en l’àmbit nacional i el 10%, en l’àmbit internacional. Els sectors més beneficiats varen ser, en l’àmbit privat: biotecnologia i salut (40%), enginyeria (20%) i construcció i arquitectura (15%). Pel que fa als contractes públics: energia, medi ambient i gestió del territori (54%), turisme, cultura i patrimoni (13%) i TIC i programari (software) (12%).
A més, quant a la recaptació de fons, es varen aconseguir 499.926 euros per a projectes d’investigació als quals s’han de sumar 420.000 euros de càtedres, 59.489 euros de convenis de col·laboració empresarial i 20.437 euros en donacions, que han permès desenvolupar projectes en sectors clau com el turisme, la sostenibilitat, la salut i les noves tecnologies. Les càtedres universitàries continuen sent un mecanisme fonamental per reforçar la col·laboració entre la UIB i el sector privat, així com per fomentar la recerca aplicada i la innovació en àmbits estratègics.
Protecció i comercialització de la innovació
Pel que fa a la protecció dels resultats de recerca i innovació, la UIB té actualment 71 famílies de patents i models d’utilitat vigents, que engloben 395 títols de propietat industrial en diversos països. A més, el 38% de les patents i models d’utilitat han estat transferits al sector productiu.
Durant el 2024 es varen presentar noves sol·licituds de patents, inclòs un sistema d’aterratge i enlairament per a aeronaus no tripulades en superfícies en moviment, un dispositiu permeàmetre adaptable per a la mesura de la permeabilitat de membranes, formes sòlides del mangostà i els seus usos com a producte antisèptic, i combinacions d’hidroxicitrat i àcid fític per al tractament de malalties per dipòsit de calci.
A més, es varen desenvolupar resultats de recerca en col·laboració, com ara un sistema de seguiment de ferides postquirúrgiques mitjançant IA, una plicació per gestionar llistes d’espera de ressonància magnètica musculoesquelètica amb IA, una xarxa neuronal per detectar el dolor en persones amb paràlisi cerebral o un configurador d’itineraris flexibles d’aprenentatge.
Impuls de l’emprenedoria
D’altra banda, l’OTRI ha reforçat el seu compromís amb l’emprenedoria, i ha posat a disposició dels investigadors i la comunitat universitària diversos programes de suport per a la creació d’empreses basades en el coneixement. Durant el 2024, es varen assessorar 45 emprenedors, i se’ls va oferir acompanyament en la definició del seu model de negoci, estudis de viabilitat, accés a finançament i protecció de la propietat intel·lectual. A més, un total de 133 persones varen participar en les càpsules d'èxit professional i d’emprenedoria i altres 174, en els tallers de foment de la cultura emprenedora.
L’oficina també posa a disposició de la comunitat universitària, empreses i institucions un catàleg ampli de serveis orientat a facilitar la transferència del coneixement i la innovació. Entre els més de 200 serveis derivats de les activitats de recerca de la UIB es troben l’assessorament en propietat industrial i intel·lectual, la gestió de contractes d’R+D+I, el suport a la creació de spin-off i start-up, així com la recerca de finançament per a projectes d’innovació. Així mateix, actua com a pont entre els grups de recerca de la UIB i el teixit empresarial, i ofereix estudis i consultories especialitzades en àmbits com la sostenibilitat, les noves tecnologies, la salut i el turisme.
Per acabar, com a part de l’estratègia de projecció internacional, l’OTRI col·labora activament amb l’Enterprise Europe Network (EEN), la xarxa europea de suport a petites i mitjanes empreses en matèria d’innovació i internacionalització. Aquesta col·laboració va permetre el 2024 que un total de 90 beneficiaris, empreses i grups de recerca de la UIB poguessin accedir a oportunitats de cooperació internacional, programes de finançament europeu i serveis d’assessorament especialitzat.
Les dades i xifres de l’Oficina de Transferència de Resultats d’Investigació il·lustren l’impacte creixent de la UIB en la innovació i la transferència de coneixement, que contribueix al desenvolupament econòmic i social de les Illes Balears.
Documentos relacionados
Fecha del evento: 10/04/2025
Fecha de publicación: 10/04/2025