La UIB participa en la creació de la Fundació del Parc Arqueològic de sa Morisca

(Contenido en el idioma por defecto)

La Universitat de les Illes Balears oferirà assessorament científic i tècnic per a la recerca i les activitats didàctiques i pedagògiques que es duran a terme al museu que es posarà en funcionament a Calvià 

La Universitat de les Illes Balears, l’Ajuntament de Calvià, el Govern de les Illes Balears i el Consell de Mallorca han creat la Fundació del Parc Arqueològic de sa Morisca, que s’encarregarà de gestionar el museu que aviat es posarà en funcionament a Calvià i té com a objecte la conservació, recerca, restauració, exposició, valorització, difusió, adquisició i socialització del patrimoni històric, cultural i natural del Parc Arqueològic del Puig de sa Morisca, a Calvià.

La Universitat de les Illes Balears, a través del grup de recerca ArqueoUIB, s’encarregarà d’oferir assessorament científic i tècnic a les activitats de recerca i a les activitats didàctiques i pedagògiques que s’hi duguin a terme. De fet, l'àrea de Prehistòria del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts de la UIB fa més de 20 anys que duu a terme projectes de recerca i iniciatives de difusió per estudiar i donar a conèixer el patrimoni que acull aquest jaciment arqueològic important ubicat a Santa Ponça.

Creació de la Fundació

La signatura del conveni de creació de la Fundació ha tingut lloc el dimarts, 28 de març, a l’Ajuntament de Calvià. El conveni l’han signat el batlle de Calvià, senyor Alfonso Rodríguez; la vicepresidenta del Consell de Mallorca, senyora Isabel Busquets; la directora general de Cultura del Govern de les Illes Balears, senyora Catalina Solivellas, i el Rector de la Universitat de les Illes Balears, doctor Jaume Carot.

També han assistit a l’acte el doctor Víctor Homar, vicerector de Política Científicia i Investigació, i el doctor Manuel Calvo, catedràtic de Prehistòria i investigador principal del grup de recerca ArqueoUIB. 

El museu

El museu ha estat finançat amb fons de l'impost de turisme sostenible, mentre que el Consell de Mallorca, a través del Consorci Borsa d'Allotjaments Turístics, i l’Ajuntament de Calvià, financen el condicionament i adequació paisatgística del Parc Arqueològic.

El museu que s'ha construït té una superfície d'uns 1.500 m² i s'organitza en dues plantes. A la planta pis hi ha un vestíbul ampli que distribueix les dependències: la sala d'exposicions temporals, els laboratoris de restauració i arqueologia, els serveis administratius, la botiga i el bar. A la planta subterrània se situa la sala d'exposició permanent i els diferents magatzems que permetran exposar i albergar les col·leccions arqueològiques del municipi de Calvià.

L'exposició permanent del museu proposarà una temàtica universal. Sota el títol «Humans in contact», al llarg de tota l'exposició es mostrarà com el contacte amb altres persones i comunitats ens ha fet, al llarg del temps, essencialment humans. No obstant això, aquests contactes han estat molt diversos i han tingut conseqüències molt diferents. Per això, a l'exposició es podran veure els contactes que hi va haver al llarg del temps, i el Parc Arqueològic del Puig de sa Morisca ens ofereix una finestra única per acostar-nos-hi. Es mostrarà el contacte entre púnics i talaiòtics, les relacions entre els conqueridors romans i les comunitats locals, o el que va suposar la conquesta de Mallorca per a les tropes del rei Jaume I el 1229. L'exposició finalitzarà amb les complexitats i contradiccions dels contactes actuals, on la transmissió d'informació i el moviment de persones ens trasllada des de la nostra realitat diària a un univers global.

El Parc Arqueològic del Puig de sa Morisca

El parc el visiten, en circumstàncies normals, unes 70.000 persones a l'any, i les temporades de tardor i primavera són les que presenten més afluència.

De manera paral·lela a la construcció del museu, es desenvolupen nous projectes al parc.

D'una banda, es durà a terme l'adequació de les 35 hectàrees que conformen el parc per a la seva visita pública. Es dissenyaran nous itineraris, de manera que hi haurà més de sis quilòmetres de recorregut que permetran observar la gran riquesa botànica i natural del lloc. S'adequaran els sis jaciments existents així com els nou conjunts etnogràfics, i es crearan o milloraran els cinc miradors del parc.

D'altra banda, en col·laboració de la Universitat de les Illes Balears, es treballa en la creació d'una zona enjardinada on es podrà passejar i veure les plantes anteriors a l'arribada de l'ésser humà a Mallorca, l'impacte i els canvis que va suposar l'arribada de les comunitats humanes, així com les principals plantes que varen ser conreades o explotades durant la prehistòria. Això suposa el disseny de tot un espai que se situarà just després del museu i que conformarà un altre dels espais de visita del Parc Arqueològic del Puig de sa Morisca.

L'actuació conclourà amb la remodelació de l'entrada del parc, l'adequació de les senderes o itineraris existents i la creació d'un recorregut exterior accessible en el qual es puguin concentrar la senyalística amb els continguts pedagògics o explicatius de la zona arqueològica, i altres actuacions com la digitalització de la informació per al control d'aforaments, etc. 

Fecha de publicación: 28/03/2023